96 procent van de ondervraagden zegt dat een flexibele werkorganisatie de productiviteit met 59 procent opstuwt en dat thuiswerken eveneens de productiviteit ten goede komt. 52 procent zegt dat conditietranig tijdens kantooruren eveneens de productiviteit verhoogt. Meer dan de helft van de HR-professionals die deelnamen aan het onderzoek is zich er niet van bewust dat zij een verzoek voor flexibel werken kunnen indienen.
Toptalenten
Het onderzoek toont verder aan dat het behouden en promoten van toptalenten de belangrijkste voorwaarde blijft om de productiviteit op lange termijn op te trekken. Daarbij moet volgens de ondervraagden in eerste instantie gestreefd worden naar talentmanagement (82 procent), gevolgd door een opvolgingsmanagement (67 procent), mentorprogramma’s (67 procent) en de nadruk leggen op opleidingen (44 procent).
Arbeidsvoorwaarden
De onderzoekers melden dat flexibel werken (12 procent) op de zesde plaats komt van de meest gewenste arbeidsvoorwaarden, na verzekeringen (16 procent), mobiele telefoon (18 procent), een jaarlijks bonusschema (24 procent), een bedrijfspensioen (29 procent) en 25 vakantiedagen (40 procent).
Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwelijke HR-professionals flexibel werken tweemaal zo belangrijk vinden als hun mannelijke collega’s: 16 procent van de vrouwelijke HR-professionals vindt dit. Het percentage mannen ligt op 9 procent. Daartegenover vindt 28 procent van de mannen een bonus van groot belang, tegen 21 procent van de vrouwelijke HR-professionals.
Tip
• 9 in 10 Think Flexible Working Will Become the Norm
• Flexible working must ‘become the norm’, says report