Gemeenten blijken nog volop gebruik te maken van payrollers zo meldt de NOS. In 85 procent van de gemeenten in Nederland werken payrollers volgens cijfers van De Stichting Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds Gemeenten. Minister Asscher reageerde op dit nieuws met de aankondiging van een nieuwe wet waarin de arbeidsvoorwaarden gelijk worden getrokken.

Volgens de NOS is in een derde van de gemeenten payrolling de meest gebruikte vorm van flexibele arbeid. In een reactie geeft de VNG aan dat de gemeenten in de overgangsperiode waarin ze nu zitten veel nieuwe tijdelijke krachten nodig hebben en dat afschaffing van payrolling niets oplost. 

Slechtere arbeidsvoorwaarden

Payrollers gaven bij de NOS aan dat ze slechtere arbeidsvoorwaarden hebben dan vaste krachten. Als voorbeeld noemden ze minder betaald te krijgen bij ziekte, geen eindejaarsuitkering te krijgen en ook niet te kunnen solliciteren op interne vacatures.

Wetsvoorstel

Payrollers hebben door de Wet werk en zekerheid vanaf januari dit jaar al dezelfde ontslagbescherming. Vanaf 1 juli dit jaar gaat dit ook op voor de ontslagvergoeding. Als de werkgever dan de arbeidsovereenkomst beëindigt hebben werknemers met een tijdelijk contract recht op een vergoeding als ze minstens twee jaar in dienst zijn geweest. De minister wil met de nieuw aangekondigde wet de andere arbeidsvoorwaarden zoals scholing en kinderopvang nu ook gelijk trekken.

Vast contract

De wet die de minister aankondigde gaat volgens bestuurder Bert de Haas van vakbond Abvakabo FNV niet ver genoeg. Hij vindt dat alle overheden en alle grote bedrijven helemaal moeten stoppen met de inhuur van payrollers. Hij wil dat flexibele krachten die structureel hetzelfde werk doen, een vast contract aangeboden krijgen. Minister Asscher wil volgens de NOS zover niet gaan.