De aanpak van malafide uitzendbureaus heeft het gewenste resultaat. In totaal is in de eerste zes maanden van 2012 al voor 3,3 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekendgemaakt

Vorig jaar werd het interventieteam Aanpak Malafide Uitzendbureaus (AMU) opgericht. Het team bestaat uit de Inspectie SZW, de Belastingdienst en UWV, die gezamenlijk controles uitvoeren om werkgevers aan te pakken die zich niet aan de regels houden. AMU legt bij het onderzoek de hele keten onder het vergrootglas, van inlener tot uitzendbureau.

Complexe onderzoeken

Sinds de start halverwege 2012 heeft het interventieteam AMU 55 bestuursrechtelijke onderzoeken gestart. Hierbij zijn ten minste 84 uitzendbureaus en 174 inleners betrokken. In 17 onderzoeken zijn al overtredingen vastgesteld en worden boeterapporten opgemaakt voor illegale tewerkstelling en onderbetaling. Andere onderzoeken lopen nog. Gezien de complexiteit van de zaken nemen de onderzoeken veel tijd in beslag. De opgelegde boetes gaan rechtstreeks naar de staatskas.

Veel misstanden

Tijdens een uitzending van BNR zei AMU-projectleider Henk Dammers dat het onderzoeksteam met veel misstanden is geconfronteerd: ‘Mensen die minimumloon in het vooruitzicht kregen moesten uiteindelijk tegen stuksloon werken. En om dat loon binnen te halen moesten ze anderhalf tot twee keer zo lang werken. Ze moeten soms ook onredelijke boetes betalen voor rare gedragingen, zoals het schuin parkeren op het bedrijfsterrein of enkele minuten te laat komen. Er werd in sommige gevallen ook gewerkt met illegalen. Of belastingen werden niet afgedragen.’

Gedupeerden kunnen zich melden bij Inspectie SZW. De inspectie legt de verplichting op na te betalen op straffe van een dwangsom (kan oplopen tot 1.000 euro per dag die niet wordt nabetaald).

Tip

Per 1 juli 2012 zijn de voorwaarden waarvoor u als inlener aansprakelijk kan worden gesteld gewijzigd. Als u hieraan voldoet kunt u een beroep doen op de disculpatieregeling inlenersaansprakelijkheid. U wordt dan niet aansprakelijk gesteld, ook niet als achteraf blijkt dat de uitlener geen of te weinig loonheffingen en omzetbelasting heeft afgedragen. Een van de voorwaarden is dat de uitleenorganisatie voldoet aan de NEN 4400-1 of de NEN 4400-2 norm en is opgenomen in het register van de Stichting Normering Arbeid (SNA).