Net geen 60 procent van de werkenden in de publieke sector geeft aan dat men het beoordelingsgesprek als een diepgaand inhoudelijk gesprek ervaart vanuit de werkgever. Dat is een van de conclusies die Driessen HRM_Payroll en TNS Nipo trokken uit het onderzoek naar rituelen in de publieke sector onder 429 werkenden.
Wat hield u bezig in 2011? Welke nieuwsfeiten en opvallende berichten werden het meest aangeklikt op HRpraktijk.nl? We hebben de top 10 voor u op een rij gezet.
Acht expertisecentra voor organisatie en personeel bij de rijksoverheid verenigen zich per 1 januari 2012 in het Expertisecentrum Organisatie en Personeel (EC O&P). Het EC O&P faciliteert de departementen bij het uitvoeren van goed werkgeverschap.
Bij Het Nieuwe Werken (HNW) ligt de nadruk tot nu toe erg op het binden van medewerkers en hen van alles geven. Medewerkers de verantwoordelijkheid geven om wat fout gaat op te lossen, blijft vaak nog onderbelicht. Dat vindt Adrianne Jonquière-Breure, freelance docent huisvestingsmanagement aan de Hogeschool Utrecht.
De belangrijkste reden om aan employer branding te doen is om preferred employer te worden (22 procent). Dat blijkt uit de voorlopige bevindingen (op een steekproef van 100 van bijna 250 respondenten) van een onderzoek van het Belgische HRMinfo.net naar de kritische succesfactoren bij Employer Branding.
Hét middel om de impact te vergroten van HR is het integraal meenemen van de HR strategie in de bedrijfsstrategie zo blijkt uit de HR Benchmark 2011, een jaarlijks onderzoek dat dit keer is gehouden onder 454 organisaties door TNS Consult en TNS Nipo in opdracht van Raet.
Gevraagd naar de status van HNW binnen bedrijven komen de meeste bedrijven maar net met de hakken over de sloot zo blijkt uit een HNW-scan van Credo consultancy onder 100 organisaties. Leidinggevenden hebben daarbij wel een iets positiever beeld dan medewerkers. Knelpunten voor de laatsten zijn vooral een gebrek aan communicatie en resultaatgerichtheid.
Terwijl drie op de vier HR-professionals belang zegt te hechten aan loopbaanontwikkeling als strategisch instrument heeft slechts 34 procent hier formele programma’s voor. Dit blijkt uit uit wereldwijd onderzoek van SHL onder 460 HRM’ers.
Leidinggevenden vinden het lastig om gemaakte fouten toe te geven aan hun team. Werknemers daarentegen lijken daar minder problemen mee te hebben. Zij tonen echter minder durf op de werkvloer als het aankomt op het aangeven van grenzen en het nemen van initiatief.
De HR-afdeling moet zich in toenemende mate bezighouden met strategische bedrijfskeuzes. Waar u vroeger vooral operationeel en op de korte termijn bezig was, is dit aan het veranderen. Maar bent u daar wel klaar voor?