Impact is steeds waar het om draait. Meestal zijn het juist de HR-verantwoordelijken die zich bewust zijn van wat er anders en beter kan. Ze zien vaak als eerste problemen als onvrede, verzuim, de eigen aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt en vertrekkend talent. Alleen voelen ze zich nu nog vaak een roepende in de woestijn aldus Guido Heezen mede-oprichter van Effectory en initiatiefnemer van Beste Werkgevers.
Als Nederlandse werknemers voor een sollicitatiegesprek hun kwaliteiten moeten omschrijven blijkt dat onderhandelen, delegeren en leiderschap niet tot de kerncompetenties behoren. Dat komt naar voren uit de nieuwe publicatie van het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt (NOA), een jaarlijks onderzoek naar het media- en oriëntatiegedrag van de Nederlandse beroepsbevolking.
Met de huidige economische tegenwind is het alle hens aan dek om een maximaal resultaat voor de organisatie te behalen. Wat betekent dit voor uw personeelsbeleid? HR Praktijk geeft 5 tips om dit te optimaliseren.
Om de arbeidsmarkt nieuwe impulsen te geven, heeft Tempo-Team een manifest opgesteld. Naast een analyse waar de uitdagingen precies zitten, worden met tien veerkrachtversnellers de problemen te lijf gegaan. Meer veerkracht is immers de oplossing, vindt Tempo-Team. “Het is tijd de bakens te verzetten.”
“De sociale zekerheid moet flexibeler worden, en HRM-managers moeten over de grenzen van hun eigen bedrijf of organisatie heen gaan kijken.” Dat zegt Ton Korver bij zijn afscheid als lector HRM aan De Haagse Hogeschool.
Hoe ondersteun je de organisatie bij het maken van een efficiencyslag? Wat is hier de rol voor HR? Drie deskundigen geven antwoord.
De relatie tussen payrollbedrijf Stichting Dienstverlening Welzijn Enschede ('SDWE') en de werknemer kon niet als arbeidsovereenkomst gekwalificeerd kon worden. Dit ondanks het feit dat de werknemer een arbeidsovereenkomst had met SDWE en niet met het bedrijf, de gemeente Enschede, waar hij werkzaamheden verrichtte.
Rechters zijn scherper, gaan oordelen over trucs waarmee werkgevers in personeelscontracten het arbeidsrecht proberen te omzeilen, zo staat in dagblad Trouw te lezen.
Slechts 30 procent van de organisaties slaagt erin om de koers niet ad hoc te bepalen, maar op basis van langetermijnvisie zo blijkt uit onderzoek van Yacht. Dit heeft tot gevolg dat managers weinig verwachten van de huidige reorganisaties.
Bedrijven blijven hangen in het oude denken bij het inrichten van de flexibele schil, zo blijkt uit onderzoek van Experis. Kosten en kennisverlies worden als de belangrijkste praktijkproblemen gezien. Gevolgd door problemen met leiderschap en het binden van flexibele professionals.