Bedrijven en organisaties zetten van alles op touw om nieuw personeel te werven en aan zich te binden. De verschillen tussen sectoren zijn groot. Maar er zijn ook overeenkomsten. In deze digitale special ‘Arbeidsmarkt onder druk’ zoomen we in op de trends en ontwikkelingen in verschillende sectoren. Daar laten we het echter niet bij. We kijken met name welke oplossingen er worden gevonden voor strategische en praktische arbeidsmarktvraagstukken en hoe oplossingen uit de ene branche mogelijk ook kunnen werken in een andere branche.
HR-professionals zijn behoorlijk gewild en schaars zo blijkt uit cijfers van Intelligence Group. En de schaarste neemt alleen maar toe. 'De meeste HRM-afdelingen van bedrijven moeten toch echt anders acteren', zegt Geert-Jan Waasdorp, oprichter van het onderzoeks- en databureau.
Vakgenoten ontmoeten en je laten inspireren op brandende thema’s als de employee journey, de verschillende generaties, zingeving, D&I, performance en de lerende organisatie, 350 HR-professionals waren daar voor in tijdens HR DAY 2022. Een goedgevulde dag met meer dan 25 programmaonderdelen. Een kleine selectie.
Nederlandse mkb-werknemers maken zich zorgen over een mogelijke economische recessie in de komende maanden. Het goed informeren van werknemers door HR kan helpen om duidelijkheid te verschaffen en hun zorgen weg te nemen. Ruim negen op de tien werknemers zeggen echter dat hun werkgever iets kan doen om die werknemerservaring te verbeteren. Op hun beurt zegt ongeveer een op de drie HR-managers dat ze goed zijn voorbereid. De rest wordt door verschillende factoren belemmerd.
Het melden door medewerkers van een integriteitsschending in de organisatie is altijd beladen. Het leidt snel tot onrust en de uitkomst is ongewis. Kan dat beter? Het Huis van de Klokkenluiders liet er onderzoek naar doen door de Universiteit Utrecht. Die vond drie duidelijke succesfactoren.
HR-managers moeten meer aandacht besteden aan hoe hun HR-activiteiten ervaren worden door medewerkers. Uit onderzoek door wetenschappers van Tilburg University blijkt namelijk dat als werknemers het aanbod weliswaar klein maar wél effectief vinden, dat een groter positief effect heeft dan wanneer het aanbod groter is maar als ineffectief wordt gezien.
Wat zet je als organisatie nu hoog op de HR-agenda en wat laat je als hype voorbijgaan? Op de 100-jarige Radboud Universiteit missen de grote HR-vragen hun impact niet: de krappe arbeidsmarkt, hybride werken, digitalisering, veranderende normen op de werkvloer. Met purpose, innovatie, welzijn en balans als speerpunten. Hoe stel je een organisatie in staat in dat krachtenveld te bewegen?
Slechts 40 procent van de medewerkers van Nederlandse bedrijven en organisaties ervaart op dit moment voldoende waardering. Daarnaast zegt 15 tot 20 procent van de medewerkers helemaal geen erkenning, aandacht of beloning te ervaren.
Een op vijf medewerkers valt onder de zogenaamde ‘Covid-19 zwijgers’. Ze houden (nog meer dan anders) hun mond over zaken op het werk. Sommigen vallen zelfs onder de 'gelaten, cynische zwijgers'. Dat blijkt uit onderzoek van Peggy De Prins, associate professor verbonden aan de Antwerp Management School. Ze geeft enkele aanbevelingen om de 'zwijgers' toch hun mening te laten delen.
Hoe kunnen managers de gevolgen van inflatie en krimp die bedrijven de komende tijd gaan geselen het hoofd bieden? De verwachte omstandigheden komen al tientallen jaren niet meer voor. En de collectieve kennis hierover is weg, leidinggevenden van weleer zijn met pensioen, zo constateerde deze week de Financial Times. Maar ervaring van vroeger is niet nodig om nieuwe crises te weerstaan. In de afgelopen stressvolle periode zijn er bijvoorbeeld talloze 'pop-up leiders' ontstaan.