"HR is niet 'lichaamseigen' en maakt geen deel uit van de kern van de organisatie. Alleen als er dingen fout gaan wordt de hulp van HRM'ers ingeroepen, waarbij ze optreden als een soort dokter." Dit zei de Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler onlangs tijdens zijn bezoek aan Nederland.
Vertrouw de mensen die goed in hun vak zijn en treed assertief op voor de mensen waarvoor dat niet meer geldt. Dit is de bottomline van het betoog van Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan de TU Eindhoven. Over turfsmurfen en spreadsheetfundamentalisten en werken volgens het Delle-principe van het eenvoudigweg laten liggen.
Een groot deel van de Nederlandse werknemers (66%) mag zelf bepalen wat zij dragen naar hun werk. Voor een derde van de werknemers is er minder keuzevrijheid en gelden er kledingvoorschriften op de werkvloer. Bij een kwart moet iedereen een bedrijfsuniform, pak of mantelpak dragen. Bij 9 procent is dat alleen het geval voor bepaalde functies, zoals sales of directie. Dit blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlanders.
De website HR Praktijk.nl is uitgebreid met een speciale sectie HR Strategie, waarin honderden strategische HR-artikelen zijn opgenomen. Wat is er allemaal veranderd?
Ruim 60 procent van de IT-starters geeft aan dat ze het liefst individueel willen werken. Dit terwijl maar 26 procent van de IT-organisaties ingericht is op individuele arbeid.
Werknemers hebben dringend behoefte aan een onafhankelijk klokkenluiders-adviespunt voor het melden van misstanden op de werkvloer. Oorzaak is de grote hoeveelheid bestaande regelingen en meldinstanties, waardoor de huidige situatie voor veel medewerkers erg complex is.
Multinationals zeggen overnametrajecten goed voor te bereiden, maar de praktijk leert vaak anders. Een derde meet achteraf niet of een overname het beoogde resultaat heeft opgeleverd. De helft kijkt bij een volgende overname niet terug op ervaringen uit het verleden. Dtt blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Mercer onder 70 multinationals.
Bijna 6 op de 10 Nederlandse werknemers vinden dat zij de perfecte baan hebben en bijna 7 op de 10 vinden dat hun baan heel goed aansluit bij hun opleiding. In de overheidssector vinden zelfs 8 op de 10 werknemers dit laatste.
Jirtsin Beenhakker, eigenaar van Expertisecentrum Plato uit Hoogeveen, heeft met zijn essay ‘De effectief onzichtbare leider’ de prestigieuze NVP Future Award gewonnen.
De werk-privébalans is een middel om een doel te bereiken, aldus een onderzoeksrapport van advies- en trainingsbureau Career & Live. Dat geldt voor ieder mens voor zich, maar ook voor organisaties. Het verminderen van werkdruk kan zo’n organisatiedoel zijn. Programma’s gericht op de werk-privébalans (WPB) kunnen daarbij helpen.