Bedrijven hebben veel speelruimte als het gaat om de inzet van flexibele arbeid en de relatie die zij aangaan met flexibel werkenden. Hoewel de omgeving waarin bedrijven functioneren – zoals de schommelingen op de markt – een duidelijke invloed heeft, maken bedrijven hun eigen afweging ten aanzien van het gebruik van flexibele arbeid zo blijkt uit onderzoek onder 2 x 2 bedrijven uit dezelfde sector door De Burcht, Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging.
Sourcing van professionals is anno 2014 nog teveel versplinterd en een strategische, organisatiebrede samenwerking tussen HR en inkoop is ver te zoeken. De ultieme flexorganisatie lijkt voor veel organisaties nog een utopie.
Voor slechts een enkeling van de (aankomend) professionals geboren na 1980 is het eigen ondernemerschap een belangrijk carrièredoel. Wel vindt meer dan de helft autonomie in hun werk zeer belangrijk. Dit en meer blijkt uit een onderzoek, gehouden onder 1.000 Nederlandse respondenten, in opdracht van recruitmentorganisatie Hays.
Het onderzoeksinstituut van de Vrije Universiteit Amsterdam dat zich bezighoudt met gedragsverandering, ADRIBA, ontwikkelt een stappenplan dat gebaseerd is op principes uit de gedragstherapie: gewenst gedrag belonen, in plaats van ongewenst gedrag afstraffen.
Een collega pesten is niet alleen vervelend voor die collega. Pesten kost ondernemers ook geld. Per geëscaleerd geval kost het gemiddeld 45.000 euro, aldus TNO Arbeid.
"HR is niet 'lichaamseigen' en maakt geen deel uit van de kern van de organisatie. Alleen als er dingen fout gaan wordt de hulp van HRM'ers ingeroepen, waarbij ze optreden als een soort dokter." Dit zei de Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler onlangs tijdens zijn bezoek aan Nederland.
Vertrouw de mensen die goed in hun vak zijn en treed assertief op voor de mensen waarvoor dat niet meer geldt. Dit is de bottomline van het betoog van Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan de TU Eindhoven. Over turfsmurfen en spreadsheetfundamentalisten en werken volgens het Delle-principe van het eenvoudigweg laten liggen.
Een groot deel van de Nederlandse werknemers (66%) mag zelf bepalen wat zij dragen naar hun werk. Voor een derde van de werknemers is er minder keuzevrijheid en gelden er kledingvoorschriften op de werkvloer. Bij een kwart moet iedereen een bedrijfsuniform, pak of mantelpak dragen. Bij 9 procent is dat alleen het geval voor bepaalde functies, zoals sales of directie. Dit blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlanders.
De website HR Praktijk.nl is uitgebreid met een speciale sectie HR Strategie, waarin honderden strategische HR-artikelen zijn opgenomen. Wat is er allemaal veranderd?
Ruim 60 procent van de IT-starters geeft aan dat ze het liefst individueel willen werken. Dit terwijl maar 26 procent van de IT-organisaties ingericht is op individuele arbeid.