Wat hield de gemoederen bezig in 2014? Vooral de wetgeving voor 2015. Het kabinet zat niet stil. De Wet werk en zekerheid, de Werkkostenregeling, de transitievergoeding, de Participatiewet ze komen allemaal voor in de top 10 best gelezen HR-berichten van 2014.
De flexmarkt gaat een derde opeenvolgend jaar van omzetgroei tegemoet. De verder aantrekkende economie in 2015 en het doorzettende herstel van de arbeidsmarkt stimuleren de vraag naar tijdelijk personeel. Aangezien de verwachte economische groei steeds breder gedragen wordt, stijgt de vraag naar uitzendkrachten in steeds meer sectoren. Ook payrolling en detachering blijven in trek. Langzaam ontstaat ook voor werving&selectie meer ruimte voor groei. Voor bepaalde functies (IT, process engineers en installateurs) zijn tekorten nooit verdwenen.
Welke prioriteiten heeft HR op de agenda staan voor 2015? Waar gaat de meeste aandacht naar uit en wat gaat daar in de praktijk van terechtkomen? HR Praktijk heeft de uitkomsten van diverse onderzoeken voor u geanalyseerd en een top 5 van HR-prio’s voor u opgesteld.
Het kabinet en provincies stellen komend jaar voor het eerst gezamenlijk 55 miljoen euro beschikbaar voor de MKB Innovatiestimulering Topsectoren om innovatie bij het midden- en kleinbedrijf over regiogrenzen heen te stimuleren. Vorig jaar was het budget nog 32 miljoen euro.
Maar liefst 74 procent van werkend Nederland vindt zichzelf beter werk leveren dan zijn of haar manager. Dit blijkt uit een recente internationale poll van Monsterboard.nl waaraan 4.800 respondenten deelnamen.
AS Watson en Ziekenhuis St Jansdal zijn uitgeroepen tot respectievelijk winnaars van de HR Proffie beleidsprijs 2014 en de HR Proffie Veerkrachtprijs 2014. Het is de elfde keer dat de vakprijs voor excellent personeelsbeleid is uitgereikt.
De aantrekkende arbeidsmarkt creëert optimisme, maar ook zorgen onder Nederlandse HR-managers. Uit onderzoek van Officeteam, een divisie van Robert Half gespecialiseerd in het plaatsen van gekwalificeerd tijdelijk administratief en secretarieel ondersteunend personeel, blijkt dat 65 procent van de ondervraagde HR-managers bezorgd is over het vertrek van topperformers.
Op dit moment bevolken drie generaties tegelijk de werkplek, met eenleeftijdsverschil van soms wel vijftig jaar. De generaties verschillen fundamenteel van elkaar in hun kijk op het werk. Vooral op het gebied van leiderschap zo blijkt uit onderzoek van Hudson. Waarbij binnen de generaties het verschil tussen mannen en vrouwen opvalt.
Doorzettingsvermogen en inzet zijn belangrijke succesfactoren, EQ en nieuwsgierigheid onmisbaar. Naast deze factoren speelt een portie geluk ook een rol in de weg naar de top volgens 55 procent van de executives. Een kwart vindt zelfs dat het hen is overkomen zo blijkt uit onderzoek van Executive Network (TEN) onder 249 Nederlandse topmanagers en -bestuurders, onder wie 39 procent bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen.
Organisaties moeten een duurzamer en uitgebalanceerd integriteitsbeleid ontwikkelen door projectmatig te werken en het eigen integriteitsnetwerk te versterken. Op deze manier raken zij in staat om op in te spelen op nieuwe risico’s die ontwikkelingen als een flexibele arbeidsmarkt en decentralisaties met zich meebrengen. Dat was de boodschap van Marijn Zweegers, hoofd Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) op de 6e Dag van de Integriteit in Rotterdam.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling