Bijna de helft van de leiders vindt zichzelf open, coachend en stimulerend. Zij geven veel verantwoordelijkheid en vertrouwen aan hun medewerkers. Dit blijkt uit de presentatie van het Nationaal Leiderschapsonderzoek 2015 tijdens de Big Improvement Day.
Er is veel gaande op het gebied van wet- en regelgeving binnen HR. De werkkostenregeling, de Wet Werk en Zekerheid met de bijbehorende transitievergoeding, de participatiewet en meer. Veel om in de gaten te houden, veel nieuwe zaken om toe te passen. Leren op afstand in een korte tijd is dan wel zo efficiënt.
Dat is de belangrijkste uitkomst van het Nationaal Leiderschapsonderzoek, uitgevoerd door Initial Concept in opdracht van opleidingsinstituut De Baak, pr-bureau Winkelman Van Hessen en NRC Q onder 432 mensen - zowel leiders als werknemers.
Hilde Janssens (36) is gestart als HR-directeur bij informaticabedrijf Cegeka. In haar functie is ze verantwoordelijk voor zowel het operationele personeelsbeheer van Cegeka België als voor de coördinatie van het strategische HR-beleid van de hele Cegeka Groep.
De overheid wil payrolling ontmoedigen. Het tegenovergestelde gebeurt echter. Met haar wetgeving zorgt ze er juist voor dat ondernemers in 2015 méér voor payrolling gaan kiezen zo stelt Jan Meulendijks, initiator van Payroll.nl in Brisk Magazine.
Organisaties die vertrouwen op prikkels om werknemers te motiveren, kunnen beter mensen met een concrete denkwijze aannemen. Voor functies waarbij persoonlijke integriteit een grote rol speelt zijn mensen met een abstracte denkwijze geschikter. Tot deze conclusie komt bedrijfskundige Gijs van Houwelingen in zijn proefschrift 'Something to Rely On: The Influence of Stable and Fleeting Drivers on Moral Behavior'.
Nederlandse bedrijven en organisaties mogen onder strikte voorwaarden – als aantoonbaar is dat de actie wettelijke basis heeft - controleren of hun werknemers voorkomen op Europese en Amerikaanse lijsten van terreurverdachten. Dat meldt een woordvoerder van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) aan de Volkskrant naar aanleiding van het via Der Spiegel uitgelekte nieuws dat de Duitse autofabrikant Daimler zijn werknemers gaat screenen.
Door de crisis lopen de spanningen op het werk hoog op. Bijna een derde van de werknemers kan niet met zijn werkgever door één deur, terwijl bijna een kwart af en toe aanvaringen met de baas heeft. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Jobbird.
De ruime aandacht voor innovatie, als instrument om de maatschappij en economie op te krikken, is volkomen terecht. Eén dagje meelopen met een willekeurige incubator en je voelt het bijna tastbare enthousiasme van jonge wereldveroveraars. Niet denken in beperkingen, maar in ‘wat als’. Elke uitvinder, jong of oud, die zichzelf deze vraag stelt heeft het innovatiehart op de goede plaats zitten. En mooi dat dit door Nederlandse en Europese overheden wordt gestimuleerd. Eén puntje van advies aan de subsidieverstrekkers hebben we wel: wil je echt out-of-the-box innovaties stimuleren, houd dan de behoefte om te sturen op de uitkomst zoveel mogelijk in bedwang.
Ambitieuze innovatieve ondernemers van buiten de Europese Unie, die een bedrijf willen starten in Nederland, krijgen een verblijfsvergunning voor één jaar om hun plannen te realiseren.