Zekerheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Menigeen zal bevestigen dat dit belangrijk is, maar welk bedrijf voegt daad bij het woord? In het kader van de campagne Hoe Werkt Nederland? bezochten De Werkbezoekers bouwbedrijf Kesselaar & Zn. in Alkmaar. In een tijd waarin de bouwsector herstelt van zware tijden en er steeds minder zekerheid is voor werknemers, gaat het met Kesselaar juist goed; iedereen heeft een vast contract, het bedrijf maakt winst, groeit als kool en kent ziekteverzuimcijfers die 1,3 procent lager zijn dan het gemiddelde in de sector. Hoe dat komt? Als een van de redenen geeft het bedrijf de onorthodoxe bedrijfsfilosofie van eigenaar René Kesselaar.
In 2014 ervoer 55 procent van de ondernemers een sterke tot zeer sterke concurrentiedruk. In 2015 is dat teruggelopen naar 47 procent. De afname van de turbulentie in het ondernemingsklimaat is nog sterker: vorig jaar beleefde 63 procent van de topondernemers sterke turbulentie en nu nog de helft. Opvallend is, dat ondernemers met een hoog innovatietempo de minste concurrentiedruk ervaren.
De werkgelegenheid in de bemiddelingssector groeit de komende jaren substantieel is de verwachting van het UWV. De uitkeringsinstantie gaat voor de periode 2014-2020 uit van een groei van 120.000 banen tot 720.000 banen. UWV ziet de groei niet in het aantal uitzendkrachten, maar veeleer in andere flexdiensten die door de uitzendbranche worden aangeboden, zoals payrolling, detachering en zzp-dienstverlening.
"Mensen hebben een steeds belangrijkere rol in de organisatie. Daardoor luistert het bewaken van de balans tussen de organisatiedoelen en de medewerkers veel nauwer. HR is niet langer een pure hygiënefactor, maar draagt ook verantwoordelijkheid als businesspartner," zegt Monique Donga.
De structuur van de Nederlandse economie is sinds het midden van de jaren zeventig sterk veranderd, dat geldt niet voor de groep topbestuurders van het Nederlandse bedrijfsleven. Dat is de voornaamste conclusie in het promotieonderzoek van socioloog Rob Timans, dat hij op vrijdag 30 oktober 2015 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam verdedigt. Hoewel topbestuurders internationaler zijn geworden, zijn er nauwelijks aanwijzingen voor een internationale elite die over de hele wereld opereert.
Boekingssite Booking.com, opleidingsinstituut NHTV en zorginstelling Philadelphia. Dat zijn de drie finalisten van de HR Proffie, de belangrijkste prijs voor personeelsbeleid in Nederland. Tijdens een speciaal event op 12 november in Amersfoort wordt de winnaar bekend gemaakt.
Nummer 1 op de Harvard Business Review-lijst met best presterende CEO’s van de Wereld is de Deen Lars Rebien Sørensen, bestuursvoorzitter bij de farmaceut Novo Nordisk. Het bedrijf doet het sinds zijn komst niet alleen financieel goed, het scoort ook hoog op de zogenaamde ESG-performance (environmental, social, and governance).
Dat is wat voormalig manager Thom Verheggen bepleit in zijn boek Ontmanagen voor managers. Managers moeten wat hem betreft een fundamenteel andere rol pakken.
Reorganisaties worden nog te vaak aangevlogen op basis van de automatische piloot of ‘trendy’ organisatiestructuren. Bestuurders zetten onnodig het mes in het personeelsbestand, beletten de organisatieontwikkeling en zetten het voortbestaan van de organisatie op het spel. Dit stelt Marianne Kok, organisatieadviseur bij Thorongla en auteur van Organisatiedissonantie, hebben wij dat?
Na een spannende finale is Christa de Bruijn, HR Manager bij Conclusion Smart Retail Centre, winnaar van de HR Challenge 2015. De HR Challenge is een initiatief van HR- en salarisdienstverlener ADP en HR Praktijk waarbij Nederlandse HR-professionals de strijd met elkaar aangaan. De finale vond plaats in HAL4 Rotterdam.