In 2016 waren de grootste uitdagingen voor HR-professionals de organisatie klaarmaken voor Generatie Z en het transformeren naar een netwerkorganisatie zo bleek uit een poll van HR Praktijk en FastFlex. Wat heeft u voor het nieuwe jaar op uw verlanglijstje staan?
Het einde van het jaar nadert, dus is bij veel organisaties het jaarlijkse ritueel van beoordelingsgesprekken in volle gang. Als die gesprekken al gevoerd worden... En is het eigenlijk wel nuttig?
Meer dan een kwart (28%) van de Nederlandse kantoormedewerkers krijgt geen beoordeling over hun functioneren. Vindt dit gesprek wel plaats, dan kan een derde zich niet vinden in de beoordeling. Dit blijkt uit onderzoek van TrainTool onder ruim 1.000 kantoormedewerkers in Nederland.
34 procent van de Nederlandse werknemers vindt het beoordelings- of functioneringsgesprek een stressvolle aangelegenheid. In 28 procent van de gevallen nemen zwaktes en verbeterpunten namelijk de overhand. Slechts 16 procent van de werknemers zegt dat de focus op talenten en kwaliteiten ligt. Werkend Nederland wil dat de beoordeling positiever ingericht wordt. Zo wenst 35 procent meer aandacht voor ontwikkelmogelijkheden.
Bij de sturing van de digitale transformatie speelt HR een voorname rol. HR moet zelf de regie nemen en dat zien als erkenning voor hun positie. Dat stelde onder meer Henrik Schärfe, ceo van Foundation Autonomous tijdens de afgelopen HR Tech World in de RAI in Amsterdam.
Meer dan ooit vertrekken Nederlanders voor hun werk naar het buitenland. Dit is een flinke investering voor de werkgever, dus is het belangrijk dat de voorbereiding optimaal is. Wat komt allemaal om de hoek kijken als uw personeel gaat werken in het buitenland? De 5 belangrijkste aandachtspunten voor HR-adviseurs.
Kritische feedback blijft een gevoelig onderwerp op de werkvloer. Opvallend is dat het geven van feedback vaker zenuwen opwekt dan het krijgen van kritiek. Zo krijgt 46 procent van de werknemers knikkende knieën van het geven van feedback, tegenover 34 procent die er zenuwachtig van wordt om kritische feedback in ontvangst te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van TrainTool onder ruim 1.000 kantoormedewerkers in Nederland.
Een tevreden medewerker is goud waard voor een organisatie. Om het geluk te meten voert HR tegenwoordig korte, gerichte en frequente onderzoeken uit. Maar het gaat erom iets te doen met de uitkomsten, alle losse ingrediënten in de juiste verhoudingen te combineren tot een appetijtelijk gerecht. De mens staat centraal, technologie biedt de finishing touch.
Nederlandse werknemers geven hun werkbetrokkenheid een score van 7,8 en de organisatiebetrokkenheid een 6,5. Dit betekent dat zij over het algemeen gelukkig zijn met het werk dat ze doen, maar niet echt met de organisatie waarin ze dat werk doen.
De digitalisering van onze werkplek is in volle gang. Ook binnen HR is deze ontwikkeling te zien: vrijwel ieder bedrijf beschikt tegenwoordig over digitale tools die HR-processen efficiënter laten verlopen. Nederlandse bedrijven lopen hierin zelfs voorop vergeleken met het Europees gemiddelde zo blijkt uit onderzoek van Cornerstone OnDemand onder bijna 1.500 HR-managers.