Stop met beoordelingsgesprekken en ga voor doorlopende coaching. Dat is het advies van Kilian Wawoe, docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, die jarenlang onderzoek deed naar het meten van prestaties op de werkvloer. Op basis van de lessons learned van teams die goed presteren, heeft hij een aantal tips.
Meer dan een kwart van de medewerkers (28%) heeft geen idee wat de bedrijfsdoelstellingen van hun organisatie zijn. Als de jaarlijkse doelstellingen wel gedeeld worden, doet 43 procent van de organisaties dit slechts één keer aan het begin van het jaar.
Ondanks de langdurige kabinetsformatie hield (mogelijke) nieuwe wetgeving de HR-gemoederen in 2017 wederom flink bezig. Verder zijn technologische trends definitief binnengedrongen in het HR-domein en is de impact van de werkomgeving op medewerkers nadrukkelijk op de agenda komen te staan. En de traditionele HR-cyclus lijkt zijn langste tijd te hebben gehad...
Beoordelingsgesprekken kosten minstens een miljard euro en leveren niets op dan frustratie volgens managers en werknemers. Deze jaarlijkse evaluatie van werknemers door managers zijn demotiverend en hebben geen positief effect op de prestatie. Dit blijkt uit een zevenjarig onderzoek van docent Human Resources Management Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij pleit dan ook voor het afschaffen van dit systeem en het te vervangen door een doorlopende coaching.
Welke ontwikkelingen gaan uw HR-agenda voor 2018 bepalen? Welke trends zullen van invloed zijn op uw werk als HR-professional? HR Praktijk zet het voor u op een rij.
In 2016 waren de grootste uitdagingen voor HR-professionals de organisatie klaarmaken voor Generatie Z en het transformeren naar een netwerkorganisatie zo bleek uit een poll van HR Praktijk en FastFlex. Wat heeft u voor het nieuwe jaar op uw verlanglijstje staan?
Het einde van het jaar nadert, dus is bij veel organisaties het jaarlijkse ritueel van beoordelingsgesprekken in volle gang. Als die gesprekken al gevoerd worden... En is het eigenlijk wel nuttig?
Meer dan een kwart (28%) van de Nederlandse kantoormedewerkers krijgt geen beoordeling over hun functioneren. Vindt dit gesprek wel plaats, dan kan een derde zich niet vinden in de beoordeling. Dit blijkt uit onderzoek van TrainTool onder ruim 1.000 kantoormedewerkers in Nederland.
34 procent van de Nederlandse werknemers vindt het beoordelings- of functioneringsgesprek een stressvolle aangelegenheid. In 28 procent van de gevallen nemen zwaktes en verbeterpunten namelijk de overhand. Slechts 16 procent van de werknemers zegt dat de focus op talenten en kwaliteiten ligt. Werkend Nederland wil dat de beoordeling positiever ingericht wordt. Zo wenst 35 procent meer aandacht voor ontwikkelmogelijkheden.
Bij de sturing van de digitale transformatie speelt HR een voorname rol. HR moet zelf de regie nemen en dat zien als erkenning voor hun positie. Dat stelde onder meer Henrik Schärfe, ceo van Foundation Autonomous tijdens de afgelopen HR Tech World in de RAI in Amsterdam.