De ontwikkelingen rondom de Brexit zorgen voor roerige tijden bij financiële instellingen. Ton van der Kooi van recruitmentorganisatie Robert Walters is gespecialiseerd in de werving van finance, compliance en risk professionals voor banken en andere financiële instellingen. Hij geeft een update over de gevolgen van de Brexit voor de financiële sector, en de impact die dit heeft op de arbeidsmarkt.
Werk en privé zijn steeds meer met elkaar verweven. Dit blijkt ook uit de mate waarin er volgens werkgevers een (belangrijke) rol voor hen is weggelegd wanneer een medewerker met privéproblemen, zoals een scheiding, kampt.
Maar liefst 55 procent van de Nederlandse werknemers werkt liever niet bij een bedrijf met flexplekken. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau PanelWizard in opdracht van consultant HK&P onder 1.080 werkende Nederlanders. 14 procent van de ondervraagden vindt een hoog inkomen belangrijker dan een gezellige sfeer.
51 procent van werkend Nederland vindt de eigen organisatie inspirerend. 55-plussers werken het meest geïnspireerd (73%) en 36-jarigen het minst (31%). Werknemers vinden hun werkgever inspirerend als er sprake is van een hoge maatschappelijke betrokkenheid.
De positieve waarden van de kantooromgeving krijgen meer gewicht nu goede medewerkers ronduit schaars zijn geworden. Toch blijkt de kantooromgeving vaak een allesbehalve positieve uitwerking op ons.
Steeds meer verantwoordelijkheid voor HR-gerelateerde taken komt bij leidinggevenden en medewerkers zelf te liggen. Wat betekent dit voor de rol van HR zelf? En wat betekent dit concreet voor de HR-cyclus van functioneren en beoordelen?
Het is geen verrassing dat de digitalisering een belangrijke factor is in het verdwijnen van banen in de bankensector. Maar wat je misschien niet direct ziet aankomen: vrouwelijke medewerkers worden hier harder door getroffen dan mannen. Rabobank heeft een analyse uitgevoerd op de vraag wat de impact is van digitalisering op de samenstelling van de populatie van medewerkers van de bank, vertelt Patricia Gielis, HR Director Center of Expertise. Die analyse leverde een verrassend inzicht op.
De organisaties die voor 2019 zijn erkend als Top Employers zetten steeds vaker technologie in bij de uitvoering van hun HR-beleid, onder meer op het gebied van onboarding, e-learning en talent en performance management. Zo heeft 83% van de topwerkgevers hun loopbaanpaden digitaal beschreven en gebruikt 73% tools voor het identificeren van talent.
Steeds meer thuiszorgorganisaties gingen zoals Buurtzorg over op zelfsturende teams. Zo ook Cordaan Thuiszorg. Deze organisatie komt echter terug op zelfsturing. En niet alleen Cordaan.
De rol van HR gaat structureel veranderen onder invloed van nieuwe technologieën zoals machine learning en artificial intelligence. "HR zal steeds meer een centrale rol krijgen om de organisatie te helpen bij de inzet van die technologie," denkt Rina Joosten, mede-oprichter en CCO van Seedlink Technologies. Het hele speelveld rondom kunstmatige intelligentie groeit en hierdoor komt HR in een nieuwe rol.