De SER heeft de richtbedragen voor OR-cursussen voor 2020 vastgesteld. De bedragen zijn all-in en exclusief BTW. Het richtbedrag voor een maatwerkcursus voor de hele ondernemingsraad is vastgesteld op 1055 euro per dagdeel per OR (was in 2019: 1025 euro).
Steeds vaker gaan bedrijven en organisaties geheel of gedeeltelijk over op agile werken. Een onderdeel hiervan zijn zelfsturende teams. Vaak blijkt dat de communicatie dan verandert. Adequate informatie(voorziening) is geen vanzelfsprekendheid meer. Dit concludeert ‘agile transition fine-tuner’ Arno Korpershoek uit de vele opdrachten die hij als begeleider van agile transities uitvoerde in West-Europa.
Productiviteit. Het blijft een woord dat continu terugkomt; op je werk, in functioneringsgesprekken, tijdens evaluaties en als je zelf kijkt naar hoe je dag is verlopen. Hoeveel heb je gedaan in die paar uur? En was het genoeg? Met alle prikkels, van onder andere technologie, wil onze productiviteit nog wel eens te wensen over laten.
Maar liefst 71 procent van de Nederlandse HR-professionals verwacht dat zijn of haar functie de komende tijd gaat veranderen. HR-medewerkers zien vooral dat banen rond personeelszaken en de salarisadministratie veranderen onder invloed van digitalisering.
Arcadis, de leidende wereldwijd opererende ontwerp- en consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving, heeft Sandra Bolder benoemd tot directeur HRM. Zij is op 1 oktober begonnen en volgt Marcel Stultiens op, die zich vanaf die datum bezighoudt met onder meer de uitrol van een nieuw Oracle systeem.
Er zijn nog steeds te weinig vrouwen en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Dat aantal groeit wel, maar het gaat te langzaam. De SER pleit daarom voor een integrale aanpak met steviger maatregelen. Onderdeel hiervan is een zogenoemd ‘ingroeiquotum’ voor de RvC’s van beursgenoteerde bedrijven om genderdiversiteit te bevorderen.
Hein Knaapen vertrekt na 7,5 jaar bij de ING. Wat hij gaat doen is nog niet bekend zo meldt het FD.
Naast de nodige kopzorgen over het werven van technisch personeel (24%), maken technische organisaties zich zorgen over het borgen van technische kennis en kunde (31%). Dit wordt gezien als de grootste personele uitdaging, blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek onder 1200 respondenten uit de technische branche.
Uit een recent onderzoek in opdracht van Nationale MeewerkWeek blijkt dat 4 op de 10 medewerkers het gevoel heeft dat de directie niet precies weet wat er op de werkvloer speelt. Voor meer dan een kwart (27%) van de ondervraagden is dat een mogelijke reden om het bedrijf te verlaten. Zonde, vindt Menno Lanting, zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. De spreker en auteur op het vlak van onder meer leiderschap en innovatieve businessmodellen ziet veel bedrijven hierin de boot missen.
Ruim zeven op de tien (71%) Nederlandse werknemers geven aan last te hebben van barrières op het werk waardoor zij minder productief zijn. Respondenten die aangeven barrières te ervaren, noemen slecht management, inefficiënte systemen en processen het vaakst.