Werkgevers hebben de afgelopen jaren stevig gesneden in de opleidingsuitgaven voor hun medewerkers. Vergeleken met 2008 gaven zij vorig jaar gemiddeld 20 procent minder uit. Dit is een van de conclusies uit het tweejaarlijkse onderzoek ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement’ dat op 5 september weer verschijnt bij HR Strategie, een imprint van WEKA Uitgeverij.
De werkloosheid in Nederland blijft afnemen en komt volgend jaar op gemiddeld vier procent. Daarmee is kort na de crisis alweer sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Dit onderzocht het Centraal Planbureau (CPB).
Cees blijkt de meest voorkomende naam voor CEO’S in Nederland te zijn. Wereldwijd komen de namen Peter en Deborah het meest voor onder CEO’s. Zo blijkt uit onderzoek van LinkedIn.
Organisaties hebben te weinig aandacht voor veranderende arbeidsverhoudingen. Carrièrepaden en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn nog te veel gebaseerd op traditionele arbeidsrelaties, terwijl ontwikkelingen als vergrijzing, de ‘war on talent’ en flexibel werken vragen om aangepaste arbeidsvoorwaarden en nieuwe leiderschapsstijlen. Dit concluderen Arthur Claassen, Managing Consultant en Nicole Toorenaar, Senior Consultant bij Talent & Organisation Consulting van HR-dienstverlener Aon Hewitt in de whitepaper ‘Verschuiving in de arbeidsrelatie’.
De economische crisis heeft niet in het teken gestaan van gevechten tussen werkgevers en werknemers over baanbehoud. Het ging vooral om het gezamenlijk opvangen van de gevolgen van ontslag voor de werknemer en de werkgever. De problemen in Nederland zijn hierdoor minder groot geweest dan in andere landen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de juridische dienstverlener ARAG.
De website www.hrstrategie.nl voor de top in HR-management is geheel vernieuwd. Naast een online artikelarchief is de website uitgebreid met business dossiers, onderzoeksrapporten en een innovatienetwerk.
De best presterende bedrijven ter wereld hebben een relatief ‘zware bezetting’ aan de top van de organisatie. Ondanks de hogere kosten die dit met zich meebrengt, is de laatste jaren het aantal topmanagers internationaal gestegen. Nederland vormt hierop een opvallende uitzondering.
Wat betekent competentiemanagement voor medewerkers en management? Wordt met dit HR-instrument wel het gewenste effect bereikt? Albert Kampermann is eind vorig jaar gepromoveerd op een onderzoek naar de idealen van competentiemanagement en wat daarvan in de praktijk is terechtgekomen.
Medewerkers in Nederland voelen zich weinig gediscrimineerd. Slechts 2,4 procent van de medewerkers heeft dit wel eens ervaren. Nederland heeft daarmee de laagste cijfers van Europa. Dit blijkt uit onderzoek van Effectory. Hiervoor zijn vorig jaar ruim 2800 medewerkers uit acht Europese landen ondervraagd.
Unilever is de beste in leiderschapontwikkeling zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek European Best Companies for Leaders gehouden onder ruim 1800 organisaties door organisatieadviesbureau Hay Group. Uit het onderzoek is een top-10 gemaakt waarin de bedrijven staan die uitblinken op het gebied van leiderschapontwikkeling die in toenemende mate gericht is op samenwerking en veel aandacht heeft voor diversiteit. Ook laat deze top-10 een gemiddelde zien van de financiële prestaties.