“De kwestie is wat passend is op welk moment”, legt Vinke uit. “Dat bepaalt de invulling van leiderschap binnen een organisatie.” Blommendaal kan zich hierin vinden: “Het hangt sterk af van de situatie. Het is dan ook een misverstand om van alle managers ook leiderschap te verwachten. Leiders hebben niet een vaststaand profiel. Soms moet je binnen een team bepalen wie iets op dat moment het beste kan oppakken.”
Vinke vraagt zich in dit verband af hoe lang leiders tegenwoordig meegaan. “Verwachten we niet te veel van onze leiders? Ze raken bovendien gemakkelijk beschadigd door hun acties.” Blommendaal vult aan: “Als het goed gaat is de behoefte aan leiderschap ook een stuk minder. Door de economische crisis is de roep naar leiders juist toegenomen. Maar wat gaat er gebeuren nu het weer beter lijkt te gaan?”
Leiders coachen
Blommendaal en Vinke zijn het erover eens dat leiders zich tegenwoordig kwetsbaar moeten kunnen tonen. “Ze moeten emotie laten zien en mensen binnen de organisatie aan zich kunnen binden. Ze moeten kortweg beschikken over meer ‘vrouwelijke eigenschappen’. Belangrijk is om leiders vooral in te zetten op hun sterken punten en de zwakkere punten door anderen te laten opvangen. HR kan hierbij leiders coachen, maar daarvoor is wel een sterke vertrouwensrelatie vereist.”
Dienend leiderschap, leading by example, crisismanagement. Veranderende omstandigheden vragen om andere vormen van leiderschap. Wilt u verder praten over leiderschap en de rol van HR? Op het HR Praktijk Diner op 16 september komen onder meer de volgende vragen aan bod:
– Welke invulling van leiderschap doet recht aan de behoeften en wensen van organisaties en werknemers in Nederland in de 21e eeuw?
– Hoe vertaal je leiderschap door naar de lijn?
– Hoe word je een echte HR Leader?
Meer informatie op www.hrpraktijkdiner.nl