Vriendschappen tussen collega’s hebben zowel voor- als nadelen. De voordelen zijn dat mensen die elkaar leuk vinden en vertrouwen eerder geneigd zijn kennis uit te wisselen. En die kennis kan een belangrijke katalysator voor innovatie zijn. Vooral voor mensen die graag op onderzoek uitgaan. Zij voelen zich vrij, mocht het mis gaan dan weten ze dat ze terug kunnen vallen op hun vriendschappen. Maar al te familiair moet het niet worden. Een nadeel is namelijk dat men dan niet zo snel met ideeën komt die van de norm afwijken.
Tom Mom, een van de onderzoekers: “Je begint met het vergelijken van jouw radicale ideeën met het gevestigde groepsdenken. En omdat je vrienden bent, ben je eerder geneigd het met hen eens te zijn in de discussie over de plannen. Op die manier worden frisse en potentieel baanbrekende ideeën gesmoord in consensus en wordt innovatie gehinderd.”
Niet alle neuzen een kant op
Hoe kunnen werkgevers de nadelen van vriendschappen wegnemen? Volgens Mom door bijvoorbeeld aan ‘job rotation’ te doen. Door om de zoveel tijd teams van opstelling te veranderen creëer je diversiteit. Om te stimuleren kennis uit te wisselen kunnen bedrijven ook met opzet samenwerkingsprojecten opzetten waar leden van meerdere teams bij betrokken worden. En ook al gaat dit wat tegen het gevoel in, bedrijven zouden er volgens Mom voor moeten waken dat ze een al te sterke identiteit of bedrijfscultuur creëren. Alle neuzen een kant op zorgt ervoor dat men minder op onderzoek uit gaat en dat staat innovatie in de weg.