
Bij Kesselaar & Zn. zijn namelijk alle managementlagen geschrapt. Timmermannen, loodgieters, onderaannemers en alle andere betrokkenen bij een bouwproces regelen het werk onderling. “Alleen met vaste contracten kan onze bedrijfsfilosofie écht toegepast worden.”
De aannemer van de toekomst
Werkbezoeker Rewan bezocht aannemersbedrijf Kesselaar & Zn., een aannemersbedrijf dat hun medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid geeft. Zo delen de medewerkers hun eigen werk in, hebben de vrijheid om buiten de lijnen te kleuren en houden zij zelf de planning van projecten bij. Managers? Die term kennen ze bij Kesselaar niet meer. “Uit eigen ervaring weet ik hoe machteloos je je kunt voelen als anderen jouw werk bepalen. Terwijl de mensen op de werkvloer zelf het beste weten hoe je dingen aanpakt. Toen ik de kans kreeg dit bedrijf te leiden, heb ik deze filosofie toegepast. De omgekeerde piramide. Of je nu projectleider bent, of je bent leerling, we zijn hier allemaal gelijk. In de toekomst zie ik de rol van ‘dé aannemer’ anders dan nu. Wij worden straks meer de coördinator van het bouwproces.” aldus eigenaar René Kesselaar. Mede-eigenaar Guido Kesselaar: “We investeren veel tijd in de scholing van onze jongens, en hopen hen voor lange tijd aan ons te binden. Wij verwachten dat onze medewerkers echte gastheren zijn naar de klant toe en meegroeien met de organisatie. Met flexibele krachten is deze kwaliteit en continuïteit lastig te bieden. Daarom heeft iedereen bij ons een vast contract.”
Vernieuwende aanpak leidt tot werkplezier en dringt verzuim terug
Na zware jaren in de bouw laat de sector sinds een jaar weer een stijging van de omzet zien. Vanaf juli kan de markt geen gebruik meer maken van het verlaagde BTW-tarief voor het herstel en de renovatie van woningen, maar dit lijkt de sector niet te raken; de groei zet door.[1] Goed nieuws, maar financiële groei is niet het hoofddoel voor Kesselaar & Zn. “Geld is slechts een middel. Het staat of valt met mensen. Door medewerkers vrijheid te geven om te kunnen ontwikkelen – in combinatie met heldere (individuele, organisatie en project) verwachtingen – gaat de kwaliteit en dienstverlening van de organisatie omhoog. Pas dan kan je gezond groeien.” Werken in de bouw kan zwaar zijn. Gemiddeld laat de sector in de afgelopen twee jaar een ziekteverzuim van 3,8 procent zien. Bij Kesselaar & Zn. ligt dit beduidend lager, op 2,52 procent. “Hier zijn we natuurlijk blij mee,” aldus Guido Kesselaar, “maar het gevoel van vrijheid en plezier is lastig in cijfers uit te drukken. Voelbaar wordt dit als je bij ons rondloopt en onze medewerkers spreekt. Iedereen gaat hier gelijkwaardig met elkaar om en iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het geheel.”
Lees hier een uitgebreid interview met Rene Kesselaar: Zelfsturing, je moet geloven in de waarde van de mensen