Het succes van leiderschap hangt af van de mate van bescheidenheid. Hoe machtiger een leider is, hoe relevanter bescheidenheid wordt om succesvol te zijn. Machtige bescheiden leiders profiteren van een opener cultuur. Dat komt naar voren uit het promotieonderzoek van Milton Sousa van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Hij verdedigt zijn proefschrift 'Servant Leadership to the test: new perspectives and insights' (Dienend leiderschap getest: nieuwe perspectieven en inzichten) op donderdag 12 juni 2014 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vaak wordt bescheiden zijn alleen geassocieerd met iconisch spirituele of politieke leiders, niet zozeer met leiders in de zakelijke wereld. In zijn proefschrift laat Sousa zien dat bescheidenheid een van de waarden van een dienend leider is, ook in een zakelijke omgeving. Leiders kunnen het effect van hun acties versterken als ze op de achtergrond blijven en hun volgelingen de gelegenheid geven om zelf te handelen. Op deze manier krijgen leiders meer respect en raken werknemers meer betrokken.

Hiërarchische ladder

Verrassend genoeg is dit het duidelijkst te zien als de leider al in een machtige positie zit. Hoe hoger een leider op de hiërarchische ladder komt, hoe relevanter bescheidenheid wordt. Machtige bescheiden leiders profiteren namelijk van een opener cultuur, waar leren, eerlijk zijn en luisteren belangrijk worden geacht.
Dit betekent wel dat de weg naar de top niet altijd geplaveid is met bescheidenheid. Het mechanisme geldt minder voor leiders van lagere rangen, waar traditionele aspecten van leiderschap zoals betrouwbaarheid en richting geven voldoende blijken te zijn. Maar zodra een leider in die machtspositie zit, is bescheiden zijn een effectief instrument.

Bevestiging

Sousa ontdekte ook dat dienende leiders hun eigen leiderschapskwaliteiten zelf vaak onderschatten, vergeleken met hoe hun volgelingen hen zien. Dat is dan weer een bevestiging is van hun bescheiden karakter.

Aan tafel over leiderschap met Rob Vinke

Dienend leiderschap, leading by example, crisismanagement. Veranderende omstandigheden vragen om andere vormen van leiderschap. Professor Rob Vinke gaat hier tijdens het HR Praktijk Diner met u over in gesprek, samen met Loraine Blommendaal, HR Director bij ADP. Centrale vragen zijn:

  1. Welke invulling van leiderschap doet recht aan de behoeften en wensen van organisaties en werknemers in Nederland in de 21e eeuw?
  2. Hoe vertaal je leiderschap door naar de lijn?
  3. Hoe word je een echte HR Leader?

Meer over de sprekers en de onderwerpen per tafel vindt u op HR Praktijk Diner.nl?