1. Inspelen op kosten van werk
Veel werknemers worden zich sterker bewust van de moeite en het geld dat het kost om op- en neer tussen kantoor en huis te reizen. Werkgevers kunnen hierop inspelen door allerlei voordelen te bieden zoals huisvesting, reiskostenvergoeding en welzijnsprogramma’s. Of zelfs door huisdieren op het werk toe te staan.
2. AI creëert kansen
AI verlaagt de technische vaardigheden die voor veel rollen nodig zijn en creëert nieuwe mogelijkheden. HR moet samenwerken met andere afdelingen om te bepalen hoe AI het werk verandert en intern kandidaten voor nieuwe rollen identificeren.
3. Generatieve AI-experimenten kunnen mislukken
Een te snelle uitrol van generatieve AI-tools zoals ChatGPT kan ongewenste neveneffecten hebben, zoals onbetrouwbare content omdat de bot ‘hallucineert’. Bedrijven moeten beleid, strategieën en training ontwikkelen om deze risico’s te beheersen.
4. De vierdaagse werkweek raakt ingeburgerd
Een kortere werkweek wordt in 2024 minder ongebruikelijk, met dank aan allerlei eerdere geslaagde experimenten. Slimme werkgevers gebruiken dit om mensen aan zich te binden en hun productiviteit te verhogen.
5. Conflictbeheersing neemt aan belang toe
2024 zal in het teken staan van allerlei conflicten tussen medewerkers. Managers krijgen daar mee te maken en moeten maar zien of ze die conflcten kunnen beheersen. Bedrijven die erin slagen de vaardigheden van managers op dit gebied verder te ontwikkelen, kunnen hier baat bij hebben. In plaats van meningsverschillen te onderdrukken of te verbieden, kunnen managers hun teams dan vaker helpen door moeilijke momenten heen te werken.
6. Voorkeur voor vaardigheden boven kwalificaties
Meer en meer werkgevers geven de voorkeur aan vaardigheden boven specifieke kwalificaties, waarbij sommige werkgevers zelfs niet meer naar diploma’s kijken. Hierdoor kunnen ze uit een veel bredere talentenpool kiezen, en meer vrijheid hebben om invulling te geven aan talentontwikkeling.
7. Klimaatbescherming als werknemersvoordeel
Jongere werknemers (Gen Z) verwachten dat werkgevers bij de toekenning van ‘employee benefits’ rekening houden met de klimaatcrisis.
8. Diversiteit, gelijkheid en inclusie ingebed in de organisatie
In plaats van dat het belang van DEI (diversiteit, gelijkheid en inclusie) vooral door HR wordt benadrukt, gaat het onderwerp in 2024 ook elders sterk leven. Dit betekent dat DEI in de hele organisatie wordt ingebed, en geïntegreerd in de bedrijfsdoelstellingen, de dagelijkse activiteiten en de cultuur.
9. Carrièreverloop wordt flexibeler
Gartner verwacht dat medewerkers vaker slechts parttime met pensioen gaan, halverwege hun carrière opeens een onverwachte afslag nemen of een pauze inlassen. Werkgevers passen zich aan deze trend aan door werknemers te laten afwijken van stereotype carrièrepaden. Dit kan bijvoorbeeld door duobanen aan te bieden en andere vormen van ‘job sharing’, door werknemers parttime of op freelancebasis in te huren of door mensen in te schakelen op basis van hun expertise, ongeacht hun anciënniteit.
Bron: Personnel Today