Dit blijkt uit Het Nationale Management Onderzoek, uitgevoerd door ISBW onder ruim 1.200 werkenden in loondienst. Als werkenden zelf ergens mee zitten, bijvoorbeeld een heftige levensgebeurtenis als een overlijden of scheiding, vindt 37 procent van de medewerkers troost bij zijn manager. Dit percentage bestaat uit evenveel mannen als vrouwen. Voor medewerkers onder de 25 jaar geldt dit minder: van hen vindt slechts 27 procent troost bij zijn manager.
“Het is nog belangrijker dan anders dat de manager vandaag de dag aandacht heeft voor de privésituatie van hun medewerker,” aldus Rob Rijbroek, directeur bij ISBW. “Privé en werk lopen steeds vaker door elkaar heen, zeker nu er sinds afgelopen maart veel, of zelfs volledig, thuisgewerkt wordt. Het is een illusie dat een medewerker alles wat er thuis speelt achter zich laat zodra hij of zij de laptop openklapt. Als manager doe je er dan ook goed aan vaker dan normaal te informeren naar het privéleven en samen met de medewerker te sparren over de dingen die er spelen.”
Vaker verbonden met manager op Facebook dan LinkedIn
Op social media delen veel Nederlanders dingen uit hun privéleven. Een kwart (25%) van de werkenden is verbonden met hun manager op Facebook. Dat is net wat meer dan het aantal dat verbonden is op het zakelijke social medium LinkedIn: dit is 23 procent. Niet alle connecties met managers zijn vrijwillig. Zo heeft een op de acht (14%) een connectie met zijn manager op social media omdat hij de manager niet durfde te weigeren, terwijl hij dit eigenlijk onprettig vindt. Onder werkenden van 18 tot 25 jaar heeft ruim een derde dit probleem.