HR-professionals zijn behoorlijk gewild en schaars zo blijkt uit cijfers van Intelligence Group. En de schaarste neemt alleen maar toe. 'De meeste HRM-afdelingen van bedrijven moeten toch echt anders acteren', zegt Geert-Jan Waasdorp, oprichter van het onderzoeks- en databureau.

Het is een paradox: ook op de afdelingen die het tekort aan personeel in de organisatie moeten tegengaan, kampen zelf met enorme tekorten. Dat blijkt uit de cijfers van onderzoeks- en databureau Intelligence Group over de zogenoemde ‘vacaturedruk’, waarin het aantal mensen dat actief op zoek is naar een baan wordt afgezet tegen het aantal openstaande vacatures waaruit zij kunnen kiezen. De cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek onder enkele honderden HR Professionals én alle online vacatures voor groepen van de afgelopen drie jaar.

Schaarste en salaris P&O’ers en HRM’ers

Voor P&O’ers – functionarissen die zich bezig houden met de personeelsadministratie en andere ‘klassieke’, sterk operationele HR-werkzaamheden geldt dat deze twee zich in juli als tot één tot drie verhielden – met andere woorden, dat er drie keer zoveel banen waren als mensen die zochten. Voor de bredere, meer op advies gerichte en ‘modernere’ HRM’ers was dit zelfs één staat tot zeven – ‘extreem schaars’ en ‘extreem moeilijk’ te werven. Vandaar ook dat deze laatste groep beter wordt betaald: waar het gemiddeld jaarsalaris van een P&O’er in juli volgens de Intelligence Group € 39.500 was, werd er naar de rekening van de HRM’er gemiddeld € 40.600 per jaar overgemaakt.

Voor beide groepen geldt dat die vacaturedruk in de nabije toekomst – zeg de komende twee kwartalen – alleen maar toeneemt, zegt Geert-Jan Waasdorp, oprichter van onderzoeks- en databureau Intelligence Group, naar één staat tot vier onder P&O’ers en één staat tot tien voor HRM’er.

Lees verder via CHRO