De organisaties die voor 2019 zijn erkend als Top Employers zetten steeds vaker technologie in bij de uitvoering van hun HR-beleid, onder meer op het gebied van onboarding, e-learning en talent en performance management. Zo heeft 83% van de topwerkgevers hun loopbaanpaden digitaal beschreven en gebruikt 73% tools voor het identificeren van talent.

Dat blijkt uit het certificeringsonderzoek dat Top Employers Institute uitvoerde naar het HR-beleid van de deelnemers. Vrijwel alle Top Employers (94%) zijn overtuigd van het belang om de HR-strategie te verankeren in de bedrijfsstrategie. Daarin speelt directie/bestuur een actieve rol, door het HR-beleid doorlopend te ondersteunen en te evalueren. Door het gebruik van een HR-dashboard of cockpit monitoren topwerkgevers voortdurend de kwaliteit van hun beleid en sturen waar nodig bij.

67% van de gecertificeerde werkgevers zet moderne marketingtechnieken in voor het aantrekken van talent: social media zijn niet meer weg te denken. Zowel bestuur/directie (bij 73%) als eigen medewerkers worden actief betrokken bij het vullen en onderhouden van interne en externe talentpools. Daarbij worden zowel oudere als jongere medewerkers actief geselecteerd en speelt ook gendergelijkheid (83%) een grote rol. Prioriteit bij topwerkgevers in 2019 is het aantrekken en behouden van talent, waarbij het verbeteren van de kandidaatervaring aandacht verdient. Slechts 37% heeft momenteel de candidate experience officieel in kaart gebracht.

Onboarding en actief feedback vragen

Top Employers beschouwen het integreren van nieuwe medewerkers als een continu proces, in plaats van een eenmalige gebeurtenis. Ook hierin speelt directie/bestuur een belangrijke rol, door nieuwe medewerkers binnen zes maanden persoonlijk (virtueel) te ontmoeten (95%) en het belang van goede onboarding actief te promoten (ook 95%). Daarnaast zetten topwerkgevers buddy’s in (78%), spitsen ze het introductieprogramma toe op specifieke functies (92%) en maken ze gebruik van virtueel onboardingsplatforms (51%), soms zelf al vóór de eerste werkdag (30%).

Medewerkers van topwerkgevers krijgen op veel vlakken zelf de regie over hun functioneren. Ze stellen hun eigen doelen en geven en vragen actief feedback aan collega’s en managers. 98% van de topwerkgevers heeft inmiddels de gewenste performance managementcultuur opgenomen in het HR-beleid. Bij 78% hebben managers en medewerkers maandelijks of vaker een informeel gesprek over het functioneren. De trend om van een jaarlijkse beoordeling over te stappen naar permanente feedback wordt ondersteund door technologie. Zo maakt inmiddels 84% gebruik van een digitaal self assessment en registreert 49% de doorlopende feedback tussen manager en medewerker in een systeem.