Het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn werd in 2022 gepresenteerd door het ministerie van VWS. Het programma behelst diverse acties om de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn toekomstbestendig te maken. In de miljoenennota werd bekend gemaakt dat TAZ op diverse onderdelen groeit. Vanaf volgend jaar vallen hieronder in elk geval:
- De subsidieregeling SectorplanPlus-TAZ 2023-2024.
- De subsidieregeling KiPZ gaat een overgangsjaar in met TAZ-MSZ.
- De TAZ-innovatieregeling waarin wordt ingezet op digitale en hybride zorg.
- Ook is aangekondigd dat de subsidieregeling Stagefonds in de toekomst zal worden opgenomen in het TAZ-programma.
Van STAP naar SLIM
In de voorjaarsnota werd reeds aangekondigd dat het STAP-budget vanaf 2025 niet meer in de huidige vorm zal blijven bestaan. Op Prinsjesdag is bekendgemaakt dat de helft van het STAP-budget zal worden toegevoegd aan de SLIM-regeling, de Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen. Momenteel is deze regeling voor werkgevers, om opleidingsactiviteiten voor medewerkers te kunnen bekostigen. Hier komt individuele scholing bij, op deze manier krijgen werkenden de mogelijkheid om de regie te pakken over hun scholing, via de werkgever.
Veel aanvragen voor Praktijkleren in de derde leerweg
De RVO maakte bekend dat in 2024 19 miljoen euro extra wordt vrijgemaakt voor de subsidieregeling Praktijkleren, voor BBL-leerlingen en duale- en deeltijdstudenten in het hbo. Het extra budget wordt verdeeld over alle aanvragen die binnenkomen, dit aantal stijgt namelijk al jaren in deze categorieën. Op deze manier verwacht de RVO het subsidiebedrag per student gelijk te houden.
Tijdelijke maatregelen WIA
Zoals al even bekend is, kampt het UWV met flinke achterstanden bij de WIA. Hier zijn vorig jaar al een aantal tijdelijke regelingen voor in het leven geroepen, dinsdag is bekend gemaakt dat deze regelingen voor 2024 van kracht blijven. Ook zijn er twee nieuwe regelingen aangekondigd:
- De tijdelijke maatregel ‘beoordelen op verdiensten’- Hierover wordt nog niet veel losgelaten, behalve dat het van invloed zal zijn op de WIA-claimbeoordeling en een toename van het aantal WIA-uitkeringen tot gevolg zal hebben.
- De maatregel loonloze tijdvakken door WW-uitkering in de WIA-referteperiode – De hoogte van de WIA-uitkering wordt vastgesteld op basis van inkomen uit het verleden. Als in een jaar voorafgaand aan ziekte een WW-uitkering is ontvangen, wordt deze verlaging van het dagloon niet meegenomen in de berekening.
Het LKV en LIV samengevat
- Per 2024 zijn enkele wijzigingen in het loonkortingsvoordeel en het lage inkomensvoordeel aangekondigd.
- Het LKV oudere werknemer wordt per 2025 verlaagd en per 2026 afgeschaft.
- Het LIV wordt per 2024 beperkt en per 2025 volledig afgeschaft. Het Jeugd-LIV wordt al per 2024 afgeschaft.
- De voorwaarden voor het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapten worden verruimd.
- Het kabinet zal een voorstel indienen voor het verruimen van de doelgroep voor het LKV banenafspraak en scholingsbelemmerden. Ook willen ze dat deze tegemoetkoming structureel beschikbaar wordt.
De WW-premie systematisch anders
Werkgevers mogen vanaf 2024 vaker een lage WW-premie toepassen. De wijziging heeft te maken met de voorwaarde dat werkgevers de hoge WW-premie betalen, als blijkt dat een medewerker méér dan 30% heeft overgewerkt ten opzichte van de uren op het arbeidscontact. Hierop is een uitzondering mogelijk als het een arbeidscontract is voor 35 uur per week of meer, dan mag de werkgever de lage WW-premie blijven toepassen en hoeft deze niet te worden herzien. Deze grens wordt door het arbeidsmarktpakket dat tijdens Prinsjesdag 2023 gepresenteerd is, verlaagd naar 30 uur per week.
Meer weten?
Wil jij meer weten over de geplande veranderingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van OAZ HR Professionals. In onze artikelen gaan we dieper in op de materie. Wil je weten wat deze veranderingen precies voor jouw organisatie betekenen? Bel dan met OAZ op 088 5600 700. Een van onze specialisten helpt je graag verder!