Om georganiseerd verzet tegen te gaan, heeft de leiding van de Europese Octrooi Organisatie (EOO) het mailverkeer tussen de bonden en hun leden geblokkeerd. Het stakingsrecht is ingeperkt en medewerkers die hun onenigheid uiten worden met tuchtmaatregelen en ontslag bedreigd. Ook zijn de vakbonden niet welkom aan de onderhandelingstafel. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat de EOO hiermee de rechtsorde schendt. Volgens minister Opstelten van Justitie geniet de organisatie echter immuniteit zo meldt De Volkskrant.

De maatregelen die de leiding treft zijn in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) aldus het gerechtshof: “Het gaat in deze zaak immers om de rechten van vakbonden op het voeren van collectieve actie en collectieve onderhandelingen, dat wil zeggen om rechten die behoren tot de fundamentele beginselen van een open en democratische rechtsstaat.”

Autonoom

In een intern communiqué liet Directeur Benoît Battistelli weten zich niet aan de uitspraak van het hof te houden. Het octrooibureau is volgens hem als internationale organisatie autonoom op personeelsgebied. En een nationale rechter mag zich met de interne regels niet bemoeien.

Ook minister Opstelten denkt daar zo over. Volgens hem kunnen ‘Nederlandse autoriteiten zonder toestemming van de President van de EOO niet optreden.’

Boven de wet

Cedric Ryngaert, hoogleraar internationaal recht in Utrecht, noemt in de VK het bevel van Opstelten uitzonderlijk. “Eigenlijk holt hij de macht van de rechter uit. Internationale organisaties gaan zich zo nog meer boven de wet stellen, terwijl dat nu al een probleem is. Opstelten beroept zich op een wet uit de jaren zeventig. Die moet dynamisch worden toegepast, maar hij neemt een erg conservatief standpunt in.”