Dit blijkt uit het onderzoek ‘De dagelijkse werkelijkheid van de HR-professional’ dat de afgelopen vier jaar is uitgevoerd door zes hogescholen onder bijna 1200 Nederlandse HRM’ers en lijnmanagers. Een mogelijke verklaring ligt in de toenemende centralisering van veel HR-afdelingen en de daarmee gepaard gaande scherpere afbakening tussen taken. Veel HR-professionals gaven in interviews tijdens het onderzoek aan dat ze voorheen een breder takenpakket hadden, maar nu specialistischer ingezet worden.
Uit het onderzoek blijkt verder dat organisatieontwikkeling in de afgelopen vier jaar het belangrijkste thema is voor HR. Niet alleen HR-professionals zelf, maar ook hun leidinggevenden en de lijnmanagers vinden dat. Deels past dit in het beeld dat organisaties steeds meer het besef hebben dat het belangrijk is om mee te bewegen met de snelle en continue veranderingen in de omgeving waarin zij opereren.
Meer tijd naar inrichten HR-systemen
Echter, organisatieontwikkeling gaat ook over reorganisaties. Veel organisaties hebben in de afgelopen jaren een krimp doorgemaakt en uit het onderzoek blijkt dat HR-professionals veel bezig zijn geweest met het ondersteunen van reorganisaties tijdens die krimpjaren. De aandacht voor organisatieontwikkeling zien we echter afnemen in de laatste twee jaar, dus de vraag is in hoeverre dit thema zich verder ontwikkelt in de komende jaren. Naast organisatieontwikkeling, worden talentmanagement en leiderschapsontwikkeling vaak genoemd als belangrijke actuele HR-thema’s.
Naast het feit dat HR-professionals minder tijd zijn gaan besteden aan de strategische kant van HR, zien we tegelijkertijd een toename van de tijd die besteed wordt aan personeelsbeheer. Mogelijk vraagt het inrichten en beheren van HR-systemen nog veel tijd van HR-professionals. Bovendien komt uit de interviews naar voren dat steeds meer organisaties vragen om cijfermatige onderbouwing voor HR-beleid. HR-professionals geven aan dat zij veel bezig zijn met het ontsluiten en analyseren van informatie uit deze systemen.