Veel bedrijven kampen met groeiende skill gaps onder medewerkers. En de traditionele leermethoden schieten tekort. Wil jij deze kloof zo snel mogelijk effectief dichten? In dit artikel ontdek je waarom skill-based leren dé oplossing is voor dit prangende HR-vraagstuk. Je krijgt praktische tips en een e-book met concrete strategieën om hier direct mee aan de slag te gaan.

Meer dan de helft van de werknemers beschikt momenteel niet over de juiste vaardigheden om hun werk optimaal uit te voeren, blijkt uit onderzoek van Gartner. Als organisaties hier niet snel een adequate L&D-oplossing voor vinden, dan neemt dit probleem de komende jaren alleen maar verder toe.

‘In veel traditionele leertrajecten ontbreekt het aan maatwerk, waardoor zowel managers als medewerkers de focus verliezen’

Door de snelle technologische veranderingen zijn traditionele leermethoden namelijk vaak te traag, inflexibel en onvoldoende gepersonaliseerd. En dit leidt tot inefficiëntie, hogere kosten en een verminderde innovatiekracht. Maar er is een alternatieve L&D-aanpak die wél werkt in deze context: skill-based leren.

Met skill-based leren stem je leertrajecten nauwgezet af op zowel de individuele vaardigheidsbehoeften van medewerkers als de doelstellingen van je organisatie. Dit zorgt ervoor dat leermiddelen effectiever worden ingezet en medewerkers beter worden voorbereid op de veranderende eisen van hun functie.

Een nieuwe aanpak is nodig, want traditionele leeroplossingen overspoelen medewerkers nog te vaak met generieke leerprogramma’s. Homam Karimi, CEO & oprichter van Studytube: “In veel traditionele leertrajecten ontbreekt het aan maatwerk, waardoor zowel managers als medewerkers de focus verliezen. Het gevolg is dat leerprogramma’s te breed zijn opgezet, wat leidt tot een gebrek aan betrokkenheid en het in stand houden van skill gaps. Dit is anders bij skill-based leren.”

Focus op de juiste skills met skill-based leren

Skill-based leren richt zich op de vaardigheden die medewerkers écht nodig hebben om te slagen. In het kort ziet dit er zo uit: per medewerker en per functie maak je een analyse van de aanwezige en verwachte skills én de skill gaps die moeten worden overbrugd. Vervolgens pas je het leeraanbod hierop aan, rekening houdend met de leerstijlen en -voorkeuren van verschillende medewerkers. Hierdoor worden leerbudgetten effectief benut om duurzame inzetbaarheid te vergroten. “Skill-based leren biedt een gerichte en effectieve oplossing door te focussen op de specifieke vaardigheden die medewerkers nodig hebben om te excelleren in hun rol,” aldus Karimi. En waar dit eerder alleen was weggelegd voor organisaties met enorme L&D-budgetten, is deze methode dankzij slimme toepassing van AI nu ook haalbaar voor bedrijven met beperktere middelen.

Tips om skill-based leren te laten slagen in jouw organisatie

Door skill-based leren te omarmen, zorg je ervoor dat medewerkers niet alleen nu, maar ook in de toekomst waardevol blijven voor je bedrijf. Als HR-professional is het daarom cruciaal om een effectieve skill-based leerstrategie op te zetten. Hieronder delen we twee concrete stappen en praktische tips om hier direct mee te starten:

1. Begin met data

Verzamel en analyseer gegevens over de huidige vaardigheden van je medewerkers om skill gaps inzichtelijk te maken. Geavanceerde leerplatforms met geïntegreerde AI kunnen helpen om snel en nauwkeurig de benodigde vaardigheden in kaart te brengen en passende trainingsplannen op te stellen.

Tip: Maak gebruik van een skill-matrix om de huidige vaardigheden van je team te visualiseren en voer een skill-gap-analyse uit om ontbrekende vaardigheden te identificeren. Tools zoals de Studytube Skill Navigator maken dit proces eenvoudig en efficiënt met behulp van AI.

2. Start met een pilot

Voer een kleinschalig project uit binnen een team of afdeling waar snelle veranderingen plaatsvinden. Gebruik de resultaten om draagvlak te creëren voor bredere implementatie binnen de organisatie.

Tip: Kies een afdeling waar nieuwe vaardigheden cruciaal zijn, bijvoorbeeld door technologische innovaties of veranderende marktbehoeften. Ontwikkel een gerichte leermodule voor deze groep, meet de resultaten en gebruik deze inzichten om het skill-based leren verder uit te rollen.

Meer leren over hoe je de optimale skill-based leerstrategie implementeert in je eigen organisatie? In ons gratis e-book ‘6 tips om je skill-based leerstrategie te laten slagen’ delen we naast de bovenstaande twee nog vier concrete tips en strategieën die je direct kunt toepassen. Je leert hoe je skill gaps snel in kaart brengt, gepersonaliseerde leerroutes creëert en de impact van leren voortaan nauwkeurig meet.

Download hier het gratis e-book en zet de volgende stap naar een effectieve skill-based leerstrategie voor jouw organisatie.