In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatsecretaris van Rijn dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2016, als modelovereenkomsten de VAR gaan vervangen, meer speelruimte heeft om opdrachtgevers van zzp’ers naheffingen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen op te leggen.

De zorgsector werkt al met modelovereenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemers. Een aantal is door het ministerie van Volksgezondheid goedgekeurd. Het betreft overeenkomsten die uitsluitsel geven over de arbeidsrelatie tussen de AWBZ-zorginstelling en de zzp-zorgverlener voor zorg bij mensen thuis.

Let op

Goedgekeurde overeenkomsten behoeden opdrachtgevers een naheffing opgelegd te krijgen, mits de uitvoering van de werkzaamheden conform de schriftelijke afspraken plaatsvindt. Zo niet, dan kunnen er alsnog naheffingen en boetes worden opgelegd. Dit gaat na het verdwijnen van de VAR voor alle sectoren gelden.

Per 1 januari 2016 zijn opdrachtgevers en zzp’ers samen verantwoordelijk voor hun arbeidsrelatie. De Belastingdienst streeft ernaar dat er eind 2015 zo’n 40 modelovereenkomsten voor verschillende sectoren beschikbaar worden gesteld. Daarnaast komen er enkele meer algemene overeenkomsten. Partijen die gebruik maken van een voorbeeldovereenkomst – en zich daaraan houden – hebben vooraf de zekerheid dat de opdrachtgever geen loonheffingen in hoeft te houden.

Eigen overeenkomst

Een organisatie die met zzp’ers werkt en geen gebruik maakt van een modelovereenkomst, kan er voor kiezen een eigen overeenkomst op te stellen en die voor te leggen aan de fiscus. De opdrachtgever krijgt dan in één keer zekerheid voor alle zzp’ers die gebruik maken van dezelfde (model)overeenkomst.

Let op

Een nadeel hiervan is dat als de Belastingdienst de overeenkomst niet goedkeurt, er voor alle zzp’ers die gebruik maken van deze overeenkomst sprake is van een dienstbetrekking. Leg de eigen overeenkomst dus altijd aan de Belastingdienst voor. Start tijdig met het opstellen van een eigen overeenkomst. Het opstellen ervan kost tijd. Daarna zal er bovendien dus nog afstemming met de Belastingdienst moeten plaatsvinden.

Verklaring arbeidsrelatie (VAR)

e-learning: Aan de slag met arbeidscontract en nieuwe wetgeving

Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid zijn de regels rond het aannemen van nieuwe werknemers voor een bepaalde tijd of onbepaalde tijd ingrijpend veranderd. Hoe zit het nu met de proeftijd, het concurrentiebeding, de aanzegplicht en de ketenregeling? Deze e-learning cursus geeft u essentiële kennis over de nieuwe regels en helpt u direct aan de slag te gaan. Meer informatie