Slechts een kwart van de HR-managers beschikt over een duidelijke HR-strategie, blijkt uit de dissertatie van Job Hoogendoorn, ’Kan strategisch Human Resource Management (veel) beter? Een spagaat tussen theorie en praktijk.’ Door onder meer certificering van HRM-professionals denkt hij dat dit percentage structureel zou verhogen.

Een van de belangrijkste uitkomsten, volgens Hoogendoorn, is het bevestigende antwoord op de vraag uit de titel van zijn dissertatie: ‘Kan strategisch HRM veel beter?’ 90 procent van de HR- managers en 93 procent van de lijnmanagers geeft aan dat dit volgens hen inderdaad beter kan. Ook als de vraag wordt; ‘kan strategisch HRM véél beter’, blijft het percentage respondenten die het hiermee eens is hoog.

Waar liggen de problemen?

Als hij  naar de kwaliteit van voorbereiding, vaststelling, communicatie, uitvoering en evaluatie  van strategisch HRM kijkt, valt het Hoogendoorn op dat het grootste deel van de respondenten geen duidelijke HR-strategie heeft. De oorzaak ligt volgens Hoogendoorn of bij de afwezigheid van visie en informatie, of bij de vraag of respondenten erin slagen een verstandige HR-strategie te formuleren en daarvoor voldoende support te krijgen bij het algemeen management, of bij de kwaliteit van de instrumenten.

Strategisch onbekwaam

HR-managers hechten veel belang aan de bijdrage van HR voor de strategie van een organisatie, maar ze zijn onhandig, zo niet slecht in het leveren van die bijdrage. “En dat ligt niet aan de directie die hen onvoldoende ruimte biedt,” benadrukt Hoogendoorn. Van de HR-managers gaf 76 procent aan een vaste plek te hebben aan de directietafel.

Het gebrek aan  een HR-strategie bleek vooral te worden veroorzaakt door tekortkoming bij de inzet van HR-instrumenten en het ontbreken van de juiste competenties. Het HR-instrumentarium wordt én niet goed toegepast-  ‘vaak te opportunistisch’- én is nog onvoldoende ontwikkeld aldus Hoogendoorn. “Het is de conceptie van het instrument en naïviteit over de werking van het instrument waardoor het vaak niet goed gaat.”

Certificering

Certificering kan er enerzijds toe bijdragen dat de kwaliteit van de HR-opleidingen verbetert en anderzijds stelt certificering het grootste deel van de HR-managers in staat een strategische HR-visie te vormen, denkt Hoogendoorn. “Omdat het probleem vrij groot is, moet je stevige instrumenten inzetten om verder te komen. Certificering heeft volgens mij het potentieel om daaraan een krachtige impuls te geven.”

De Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) is hét netwerk voor P&O-professionals die zich bezig houden met issues als HR-strategie.  Binnenkort brengt de Certificeringcommissie van de NVP advies uit aan het NVP-Bestuur, daarna volgt overleg met de regionale NVP-besturen en de ledenvertegenwoordiging. Voor zowel certificering, als de noodzaak van periodieke herkeuringen, lijkt er voldoende draagvlak te zijn.