Het feit dat een werknemer beschikt over zelfvertrouwen zegt niets over zijn vaardigheden op de werkvloer. Deze werknemer wordt gedreven vanuit het streven naar sociale status en krijgt vaak een hogere positie op de sociale ladder toegewezen dan zijn collega’s, of dat zelfvertrouwen nou terecht is of niet.

Dat blijkt uit onderzoek van de Haas School of Business van de Universiteit van Californië. Het onderzoek verklaart deels het feit waarom minder competente werknemers in een organisatie vaak eerder een promotie krijgen dan hun meer getalenteerde collega’s. Overdreven zelfvertrouwen geeft een persoon belangrijke voordelen, omdat hij snel indruk maakt op anderen. Het geeft iemand de kans om in een groep status te krijgen, zodat hij sneller een leidinggevende positie krijgt.

 

Geen criterium bij promotie

“Zelfvertrouwen kan een teken zijn dat een persoon over vaardigheden beschikt, maar vaak is dat geen goed signaal. Veel mensen komen zelfverzekerd over, ondanks het feit dat ze goede vaardigheden missen voor de taak die ze moeten doen.” De onderzoekers waarschuwen dan ook om zelfvertrouwen als criterium te gebruiken bij promotie.