“Komend jaar ga ik écht drie keer per week naar de sportschool, stoppen met roken én meer tijd maken voor vrienden.” Herkenbare uitspraken op kantoor voor deze tijd van het jaar. Met de kerstdagen achter de rug en 2015 in het vizier, is ook werkend Nederland weer massaal begonnen met goede voornemens. Je zou verwachten dat ook het minderen van drank en drugs aankomend jaar weer voor velen een van de voornemens is. Toch blijkt uit onderzoek van SolutionS onder ruim 1.000 Nederlanders dat dit voor slechts 14 procent van de bevolking het geval is. Dit percentage zou naar mijn idee veel hoger moeten zijn.

Nederlanders gaan namelijk behoorlijk vaak over de schreef, ook uw collega’s. Bent u op de hoogte van de nieuwjaarsvoornemens van uw werknemers?

Niet objectief

Aangezien zo weinig mensen dit voornemen voor 2015 op hun lijstje hebben staan, kun je concluderen dat Nederlanders zich weinig aan hun eigen drank- en drugsgebruik storen. Nederlanders gebruiken geregeld meer dan ze hebben voorgenomen, maar toch geven ze aan heel tevreden te zijn over hun consumptie. Daarentegen werd er over het gebruik van vrienden, familie en collega’s veel harder geoordeeld. Werknemers beoordelen zichzelf anders dan hun collega’s op kantoor. Zo geeft 57 procent van de Nederlandse bevolking aan iemand in zijn/haar omgeving te hebben die teveel alcohol drinkt. In een kwart van de gevallen gaat dat over maar liefst 3 tot 4 personen! Nog steeds merk ik op dat mensen het lastig vinden om objectief en eerlijk tegen eigen drank- en drugsgebruik aan te kijken, maar ook dat van collega’s. Doseringsproblemen op kantoor worden hierdoor pas laat geconstateerd, met de kans op een echte verslaving als gevolg. Het onderwerp bevindt zich overduidelijk ook anno 2015 nog in de taboesferen.

Ambulante verslavingszorg

Toch is de stap naar een verslavingskliniek voor veel werkende mensen ondenkbaar en in de meeste gevallen (gelukkig) ook niet nodig. De mensen die echter balanceren op de grens tussen doseringsprobleem en verslaving vielen tot voor kort tussen wal en schip. Moet het dan eerst uit de hand lopen, voordat deze werknemers geholpen kunnen worden? Nu is er voor deze mensen een antwoord: ambulante verslavingszorg. Hierdoor worden mensen geholpen zonder dat hun dagelijks leven en werkzaamheden worden verstoord. De behandelingen vinden namelijk buiten kantooruren om plaats, en een deel van het traject kan achter het bureau of thuis op de bank geregeld worden. Deze nieuwe vorm van verslavingszorg is speciaal bedoeld voor hardwerkende mensen met een doseringsprobleem die in een stadium vóór verslaving zitten en geen acute opname nodig hebben. Door snel in te grijpen wordt op deze manier een verslaving voorkomen en kunnen zij ongestoord verder gaan met hun werk.

Dat verslaving in een klein hoekje schuilt en je langzaam besluipt, weten we allemaal. Dit gaat niet alleen bij verre bekenden zo, maar ook bij collega’s en bij jezelf. De grens naar verslaving is flinterdun en bewustwording essentieel om deze grens niet te overschrijden. Toch is het minderen van drank en drugs voor veel Nederlandse werknemers geen voornemen voor het nieuwe jaar. Helpt u het percentage van 14 procent omhoog?