De negatieve trend van toenemende burn-out zet dus door. De stijging vond met name plaats onder mannen tussen de 26 t/m 35 jaar en vrouwen tussen de 46 t/m 55 en vanaf 56 jaar. Burn-out komt in het algemeen meer voor bij vrouwen dan mannen en hun aandeel is toegenomen van 53 procent in 2010 naar 56 procent in 2011. De gemiddelde verzuimduur van een werknemer met burn-out was in 2011 189 dagen. Deze is gedaald ten opzichte van 2010, toen was de gemiddelde verzuimduur nog 196 dagen.
Fit tussen werk en persoon
“In de klassieke benadering van burnout, wordt er meestal met een psycholoog vanuit het gedrag van de werknemer naar een oplossing gewerkt. Wij denken dat er onvoldoende aandacht is voor de wezenlijke determinanten van burn-out, zoals de fit tussen de persoon en het werk en met de organisatie als hét belangrijkste stuurinstrument voor werkgever en werknemer,” aldus Rob Hoedeman stafarts bij 365.
Preventieve oplossingen
Wanneer een werknemer niet aangesloten is op zijn psychologische basisbehoeften (resources), zoals autonomie en sociale steun, leidt de toenemende druk op het werk makkelijker tot burn-out aldus Hoedeman. Werknemers putten zichzelf over tijd uit en ze gaan privé compenseren. “Zonde, want hier halen werknemers vaak energie uit die het werk ten goede komt. Het stellen van grenzen is niet dé oplossing. Werknemers die aangesloten zijn op hun resources gaan namelijk anders met de ervaren druk om. Door je als werknemer en werkgever te richten op preventieve en duurzame oplossingen in plaats van de symptomen te bestrijden, ligt een bevredigende oplossing voor beide partijen voor het oprapen.” Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat verzuim en burn-out afnemen en bevlogenheid bij werknemers toeneemt als er gestuurd wordt op resources.