Werkgevers moeten discriminatie beter bespreekbaar maken, bijvoorbeeld in functioneringsgesprekken. Ook moet klagen over discriminatie op het werk of bij sollicitaties makkelijker worden. Dit bepleit de Sociaal-Economische Raad (SER) in een vertrouwelijk conceptadvies aan het kabinet zo meldt De Volkskrant.

Niet alle mensen die zeggen discriminatie te ervaren beginnen een procedure bij het College voor de Rechten van de Mens of gaan met hun klacht naar de politie. De raad vermoedt dat dit ligt aan onbekendheid met de meldingsprocedures en gebrek aan vertrouwen in de afhandeling.

Werkoverleg

In organisaties moet discriminatie volgens de raad in eerste instantie bij de werkgever kunnen worden gemeld. Deze moet de klachten ‘uiterst serieus’ nemen en bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon aanstellen. Het advies van de raad is om discriminatie informeel, maar ook formeel via werkoverleg en in functioneringsgesprekken aan te kaarten.

Sollicitatie

Ook adviseert de raad dat eenieder die zich bij een sollicitatie gediscrimineerd voelt, daarover bij het bedrijf moet kunnen klagen. Een bedrijf moet vervolgens binnen een maand ‘schriftelijk en gemotiveerd’ antwoorden.

De SER komt later in april met een definitief advies.

Gesprekken en Dossiervorming

Leer hoe u een disfunctionerende werknemer en zijn leidinggevende begeleidt, waaraan een dossier moet voldoen om tot ontslag over te kunnen gaan en de valkuilen waarin werknemers en leidinggevenden terecht kunnen komen. Meer info >