Nationale Banenruildag is een initiatief van Banenruil.nl, opgericht vanuit het idee dat veel mensen in vergelijkbare functies elkaar dagelijks letterlijk kruisen op weg tussen hun woon- en werkplaats. “Deze mensen zoeken niet snel naar een nieuwe baan, omdat ze tevreden zijn in hun functie. Maar als je datzelfde werk dichterbij kan doen, levert dat grote winst op in de work-life balance”, aldus oprichter Max Boodie. “Fittere en gelukkigere werknemers presteren beter en zijn minder vaak ziek. En het milieu wordt minder belast, daar heeft iedereen baat bij.”
Salaris inleveren
60 procent van werknemers die meer dan 5 uur per week reist, zou een kortere reistijd willen. Van alle werknemers zou 27 procent zeker tot zeer waarschijnlijk een andere baan accepteren als dat een kortere reistijd oplevert. Van de mensen die meer dan 10 kilometer naar hun werk reizen, zou zelfs 35 procent dat zeker doen, en nog eens 33 procent zou het overwegen. 39 procent van de werknemers besteedt per week meer dan 5 uur per aan reizen van en naar huis, 12 procent zelfs meer dan 10 uur. Opvallend daarbij is dat 18 procent van de mannen meer dan 10 uur per week reist, tegenover 5 procent van de vrouwen.
Minder salaris voor minder reistijd
Hoewel slechts een klein deel van de ondervraagde werknemers bekend is met het concept banenruil, zou 33 procent over een banenruil nadenken als dat 15 minuten minder reistijd oplevert. Bij een reistijdverkorting van 30 minuten is dat al 67 procent. 57 procent wil investeren in een nieuwe baan, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen. 13 procent van de ondervraagden zou salaris inleveren voor een kortere reistijd. De ondervraagden zouden de tijd die ze winnen met minder reizen, besteden aan ontspanning, gezin of partner, slapen en sporten.
Meer reistijd, meer chagrijn
Voor 33 procent van de werknemers betekent minder reistijd meer energie op het werk. 37 procent vindt reistijd ‘nutteloze uren’ en 38 procent ziet het als een grote belasting voor het milieu. 18 procent van de ondervraagden gaf aan ronduit chagrijnig te worden van al die tijd op de weg.
Helft werkgevers overweegt banenruil
Van de ondervraagde werkgevers zegt 52 procent een voorstel tot banenruil serieus in behandeling te nemen. Een even zo groot deel denkt dat een banenruil kosten-efficiënter is dan het zoeken van een nieuwe medewerker. Wel denkt 59 procent dat een succesvolle banenruil afhankelijk is van goede begeleiding. Uit het onderzoek blijkt dat leidinggevenden bij bedrijven met meer dan 500 werknemers overwegend positief staan tegenover het concept van banenruil.
Opstellen van een effectieve HR-cyclus
De jaarlijkse HR-cyclus is voor veel organisaties en medewerkers een verplicht nummer. En dat is jammer, want er is veel meer uit te halen! De achterliggende doelstelling moet juist zijn om slimme plannen te maken die leiden tot zichtbare resultaten in het werk. Plannen waar mensen enthousiast van worden en waardoor zij zich ontwikkelen op een manier die waardevol is voor henzelf en voor de organisatie.
Meer info >