Managers leunen te veel op één leiderschapsstijl. Dat demotiveert medewerkers en remt de groei van de organisatie. Wereldwijd creëert 55 procent van de managers een demotiverend werkklimaat onder hun werknemers. In Nederland is dit zelfs 68 procent. Dit blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group onder meer dan 95.000 managers bij 2.200 organisaties wereldwijd.

Goed leiderschap creëert een positief werkklimaat met betrokken medewerkers. Slecht leiderschap heeft het tegenovergestelde effect en  een demotiverend effect op de sfeer. Dit leidt tot hoog personeelsverloop en frequent verzuim en beïnvloedt daarmee het bedrijfsresultaat. Erin Lap, Director Executive Development: “Door gebruik te maken van meerdere leiderschapsstijlen creëren managers een werkklimaat dat innovatie en creativiteit stimuleert. Vergelijk het met een golfer die gebruikt maakt van meerdere clubs.”

Dwingende stijl

Door de aanhoudende crisis en economische onzekerheid valt de meerderheid van de Europese managers terug op een dwingende leiderschapsstijl aldus de onderzoekers. Gekenmerkt door een ‘doe wat ik zeg’ houding, geeft de dwingende manager instructies en voert meer controle uit over de medewerkers. 38 Procent van de Europese managers gebruikt deze leiderschapsstijl, tegenover 23 procent in Noord-Amerika.

Polderen

De voorkeursstijl van Nederlandse managers is de democratische leiderschapsstijl met als voordeel dat beslissingsbevoegdheid laag in de organisatie ligt. Dit poldermodel heeft ook valkuilen, bijvoorbeeld trage besluitvorming. In Nederland leggen managers onder druk niet op wat er moet gebeuren (dwingende leiderschapsstijl), maar nemen het zelf over (maatgevende leiderschapsstijl). Dit heeft eveneens een demotiverend effect zo blijkt uit het onderzoek.