In het midden- en kleinbedrijf (mkb) loopt de inzet en ontwikkeling van medewerkers niet parallel aan de groei van de organisatie. Anders dan bij grote bedrijven, ziet het mkb zijn personeel als een kostenpost en geeft het weinig geld uit aan opleiden. Daardoor zijn volgens ontwikkelingsbureau Ladder9 de mkb-werkgevers minder populair op de arbeidsmarkt.

Het mkb zou volgens de het bureau bang zijn dat een medewerker met een goede opleiding overstapt naar de concurrent. Terwijl mensen zonder ontwikkelingsmogelijkheden gedemotiveerd raken en juist vertrekken naar een andere organisatie;. Mensen die wel blijven zitten, zijn minder competent door gebrek aan opleiding en training.

 

Advies

Onvoldoende zicht op de huidige competenties van medewerkers speelt het mkb parten en daarom adviseert Ladder9 dat het mkb gericht moet investeren in de ontwikkeling van medewerkers.

 

Organisatiedoelstellingen

Een training of een opleiding is een forse investering waarover mkb’ers een goede afweging moeten maken in hoeverre de opleiding een bijdrage levert aan de organisatiedoelstellingen. Volgens het ontwikkelingsbureau moeten mkb’ers een analyse maken van de competenties van medewerkers om te weten wat zij nu in huis hebben. Een gesprek tussen leidinggevende en medewerker is niet voldoende. Met een meetinstrument, zoals een persoonlijkheidstest, kunnen mkb’ers de vaardigheden objectief in kaart brengen. Koppel aan dit competentieprofiel vervolgens het gewenste gedrag van een medewerker in zijn functie. Neem dit als uitgangspunt voor de ontwikkeling en toekomstige rol van de medewerker. Als de ontwikkelrichting van een medewerker helder is, vormt dit de basis voor het zoeken naar een geschikte opleiding.

 

Tip subsidie

Om personeel op te leiden zijn verschillende subsidiegelden beschikbaar. Naast de scholingsfondsen die beschikbaar zijn via de verschillende brancheorganisaties, is de Wet vermindering afdracht loonbelasting onderwijs (WVA) een belangrijke en aantrekkelijke subsidie.