Zo’n beetje iedereen heeft tegenwoordig wel een mobiele telefoon met opnamefunctie. Een vraag die in de arbeidsrechtpraktijk regelmatig voorbij komt is of je als werknemer (met je telefoon of ander opname-materiaal) gesprekken met je werkgever mag opnemen.

Op grond van artikel 139a Wetboek van Strafrecht kan het opnemen van gesprekken waar je zelf geen deelnemer aan bent een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden opleveren.

Ben je zelf wél deelnemer aan het gesprek dan geldt een dergelijk (strafrechtelijk) verbod echter niet.

Civiel(arbeids)rechtelijk is het niet verboden gesprekken met werkgever op te nemen. Opgenomen gesprekken mogen dan, in beginsel (ja, altijd weer die juridische disclaimer), alleen voor eigen gebruik dienen. Het verspreiden/delen van de opname (bijvoorbeeld via social media) kan onrechtmatig zijn.

Als werkgever voorafgaand aan een gesprek vraagt of werknemer een opname van het gesprek gaat maken mag werknemer hier niet over liegen. Maar als die vraag dus niet wordt gesteld mag de opname-knop worden ingedrukt en kan (en mag) die opname ook als bewijs worden aangevoerd in een procedure tegen werkgever. Uitgangspunt in een civiele procedure is namelijk de ‘vrije bewijsleer’.

En op basis van privacywetgeving hoeft werknemer overigens ook geen toestemming van werkgever te hebben voor het opnemen van gesprekken. ECLI:NL:RBNHO:2013:8070

Rechters vinden waarheidsvinding in het algemeen van groot belang en zullen geluidsopnames, ook al zijn ze heimelijk gemaakt, vaak als bewijs toelaten. Helemaal als het bewijs niet op een andere manier is te leveren.

Het enkel (heimelijk) opnemen van een gesprek door werknemer is vaak onvoldoende voor bewijsuitsluiting. ECLI:NL:HR:2014:942

Vorig jaar werd door de kantonrechter Alkmaar geoordeeld dat het heimelijk opnemen van een gesprek niet als ernstig verwijtbaar aan de zijde van werknemer bestempelt: ECLI:NL:RBNHO:2021:9600

En recent nog leidde in een procedure (ook bij de kantonrechter Alkmaar) stiekem door werknemer opgenomen gesprekken tot veroordeling van werkgever tot betaling van een (in die gesprekken mondeling toegezegde) bonus van maar liefst bijna een half miljoen euro: ECLI:NL:RBNHO:2022:4675

Ga je als werkgever een belangrijk gesprek met een van je werknemers aan en wil je voorkomen dat de inhoud van dat gesprek wordt opgenomen vraag dan even of werknemer het gesprek opneemt of van plan is dat te doen. Maar nog veel belangrijker: zeg geen dingen of doe geen toezeggingen die je werknemer op enig moment tegen je kan gebruiken.