De twee groepen zijn makkelijk te onderscheiden. De verliezers houden zich nu niet bezig met talentmanagement. Deze bedrijven zijn verlamd door angst, wachten besluiteloos af aan de zijlijn en kiezen ervoor hun werknemers niet te koesteren.
De winnaars houden zich bezig met de toekomst. Deze bedrijven ontwikkelen hun bestaande talent en doen hun voordeel met goed presterende medewerkers, die meer dan ooit naar de marktontwikkelingen kijken.
Behoud vertrouwen
Maar weinig ondernemingen hebben niet hoeven herstructureren. Veelal heeft dit geleidt tot ontslagen. Managers merken vaak dat de ‘overlevenden’ gedemoraliseerd, onzeker over de toekomst en antiverandering zijn. Hier doen ze echter weinig tot niets mee. Managers gaan ervan uit dat de beste mensen toch wel blijven omdat er bijna geen werk te vinden is. Hiermee verlies je echter het vertrouwen van werknemers en zullen ze weggaan zodra de kans zich voordoet.
Denk vooruit
Vooruitstrevende managers realiseren zich dat een betrokken personeelsbestand essentieel is om moeilijke tijden te overleven en om concurrerend uit de recessie te komen. Nu, aan de vooravond van economisch herstel, zouden managers al na moeten nadenken over het talent dat nodig is om te groeien en of dat extern gezocht moet worden of intern opgeleid kan worden. Laat intern talent weten dat u in hen gelooft en graag wilt behouden. Investeer in hen door middel van training en opleiding.
Dit kost geld, maar een gedemotiveerd personeelsbestand is uiteindelijk veel duurder. Kunt u zich dit echt niet veroorloven, grijp dan goedkopere middelen aan. Koppel talentvolle medewerkers dan bijvoorbeeld aan senior mentors.
Beslis niet alleen
Veel Ondernemingen gaan in moeilijke tijden over tot een autocratische manier van leiding geven. Als u medewerkers wilt behouden is het juist slim om ze wel bij beslissingen te betrekken. Zeker als het gaat om de kostenbesparing is dit goed; zo zien medewerkers dat herstructurering noodzakelijk is voor toekomstige groei.
Werf extern
Ontbreekt het u aan voldoende getalenteerde medewerkers? Dan treft u het juist nu met een overschot aan gekwalificeerde werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Met name voor het MKB is deze unieke situatie gunstig, omdat zij in goede economische tijden vaak het onderspit delft in de strijd op talent.