Normaal wordt bij het meten van werkvermogen gebruik gemaakt van een vragenlijst die voor dat doel is ontwikkeld: de Work Ability Index (WAI). Hiermee wordt een schatting gemaakt naar het vermogen van werknemers: zijn deze in staat te voldoen aan de eisen van hun werk of is er een risico dat ze uitvallen?
Meer uitputting en overbelasting
Volgens onderzoeksbureau SKB is het beter om werkvermogen vast te stellen door naast de WAI ook specifieke vragen te stellen over stress. Door dit te doen blijkt de Y-generatie niet langer als beste uit de bus te komen: zij blijken vrij veel te maken te hebben met uitputting en overbelasting. Wanneer dit meegerekend wordt is het werkvermogen van de jongere generatie slechter dan dat van hun tien jaar oudere collega’s.
Hogere herstelbehoefte
Uit onderzoek van SKB blijkt dat werknemers van de Y-generatie een hogere herstelbehoefte heeft dan 35-44-jarigen. Dit duidt volgens hen op een hoger risico op een burnout. Andere gevolgen van een hoge herstelbehoefte zijn een verhoogde kans op ziekte en ongevallen en verminderde creativiteit.