De helft van de Nederlanders flirt op het werk. Dit doen ze omdat het hun werk leuker maakt (38%), maar ook om iets voor elkaar te krijgen bij hun werkgever (11%). Zo blijkt uit onderzoek van vacaturesite JobTrack.nl onder 609 bezoekers.

Er is echter een groot verschil tussen 45-plussers en jongeren: tweederde van de 45-plussers vindt flirten op de werkvloer echt niet kunnen, terwijl ruim 70 procent van de jongere generatie dit geen enkel probleem vindt.

 

“Wellicht denkt de jongere generatie minder in protocollen en hiërarchie, waardoor zij gemakkelijker flirten op het werk,” vertelt Marco de Weerd van JobTrack.nl. “Bij oudere werknemers staan hun principes hen waarschijnlijk wat meer in de weg.”

 

Mannen flirten liever dan vrouwen

Mannen flirten liever dan vrouwen: bijna de helft van de mannen vindt dat flirten het werk leuker maakt, tegenover een derde van de vrouwen. “Vrouwen blijken veel terughoudender te zijn als het gaat om flirten op het werk. Maar liefst 56 pro van de vrouwen bestempelt het zelfs als onprofessioneel,” aldus De Weerd.

 

Van de mannen vindt slechts iets meer dan een kwart van de ondervraagden flirten onprofessioneel. Met name jonge mannen hebben er geen moeite mee hun charmes in de strijd te gooien op de werkvloer.

 

Relaties op de werkvloer

Wanneer flirten uitloopt op echte relaties tussen collega’s moet u als werkgever gaan opletten. Met een speciale gedragscode voor relaties op het werk voorkomt u mogelijke amoureuze perikelen op de werkvloer. Een dergelijke gedragscode kan inhouden dat de betrokken werknemers hun relatie zo snel mogelijk melden, zodat u maatregelen kunt nemen om de werksfeer niet te verstoren.

 

Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat u met beide collega’s afspreekt dat ze niet in teveel projecten samenwerken. U moet daar ook niet te verkrampt mee omgaan, maar het kan ten koste gaan van het teamwerk en de productiviteit als een verliefd stelletje voortdurend meer met elkaar dan met het werk bezig is.

 

Gedragscode:

  • Openheid en eerlijkheid over relaties.
  • Het te allen tijde melden van relaties bij de leidinggevende.
  • Het doorbreken – in overleg met het management – van hiërarchische lijn om de schijn van bevooroordeling te voorkomen.

 

Randgevallen:

  • Het op het werk bespreken van privézaken die direct verband houden met de relatie.
  • Fysieke intimiteiten buiten werktijd wanneer collega’s herkenbaar zijn als medewerker van het bedrijf.

 

No go:

  • Fysieke intimiteiten tijdens het werk.