Ook nadat het pesten ophoudt, blijft dit effect houden op het functioneren. Daarom zijn gepeste werknemers vaak minder productief; ze nemen bijvoorbeeld langere pauzes of werken minder hard. Dit blijkt uit onderzoek van CNV Vakmensen in samenwerking met de Universiteit Twente.
Pesten maakt ongelukkig
Van de respondenten geeft 17 procent aan momenteel gepest te worden op het werk. Gemiddeld houdt dit pestgedrag vier jaar aan. Nog eens 17 procent van de werknemers geeft aan in het verleden gepest te zijn.
Jaap Jongejan van CNV Vakmensen: “Bij elkaar hebben we het dan over bijna één op de drie werknemers die wel eens te maken heeft gehad met pesterijen op het werk. Dat is echt veel. Het maakt dat mensen zich ongelukkig voelen op het werk. Dat is verschrikkelijk, want je brengt er wel veel tijd door. Daarnaast kost het een bedrijf uiteindelijk ook heel veel geld.”
Leidinggevende als pispaal
Uit het onderzoek, waaraan 971 werknemers en 238 leidinggevenden deelnamen, blijkt dat 8 procent van de leidinggevenden wordt gepest en dat 28 procent in het verleden wel eens is gepest. De oorzaak hiervan zoeken zij niet bij zichzelf, terwijl één op de vijf werknemers dit wel doet.
Ellen Giebels van de Universiteit Twente: “Pestgedrag van ondergeschikten richting hun leidinggevende is nog een onderbelicht verschijnsel, hoewel ook het functioneren van leidinggevenden negatief wordt beïnvloed. Wat opvalt is dat leidinggevenden anders met het pestgedrag omgaan dan werknemers. Ze gaan eerder de confrontatie aan, terwijl werknemers zich wat meer conflictvermijdend opstellen.”