Reorganisaties, koerswijzigingen en andere ontwikkelingen, organisaties zijn anno 2016 continu in beweging. Dit heeft voortdurend gevolgen voor het werk van medewerkers. Toch is hét instrument om naar medewerkers te luisteren - het medewerkertevredenheidsonderzoek of MTO - de afgelopen jaren amper aangepast door organisaties.

Nog altijd krijgen medewerkers eens in de een tot twee jaar een vragenlijst voorgelegd van zo’n vijftig tot soms wel rond de honderd vragen over diverse thema’s.
De organisatie van nu, maar het MTO van vroeger. Drie redenen waarom het MTO niet meer past bij de huidige tijdsgeest:

  1. De frequentie is te laag: Veranderingen in organisaties gaan snel. Gaat er wel eens een maand, een kwartaal voorbij waarin er helemaal niets gebeurt dat de medewerkers raakt? Personeelsverloop is hoog. Met informatie van een jaar oud loop je achter de feiten aan. Alleen met heel actuele informatie weet je echt wat er speelt.
  2. Geen aansluiting bij de huidige generatie: Mensen zijn veranderd. Iedereen is mondiger en men is gewend geraakt aan snelle interactie (denk aan social media). Lange vragenlijsten passen niet meer bij deze tijd.
  3. Het is te generiek: MTO´s leveren dikke rapporten op over medewerkertevredenheid en vaak belanden die rapporten in de kast. De vragen zijn generiek en daardoor zijn resultaten niet concreet. Korte specifieke vragenlijsten voor een bepaalde doelgroep of over een bepaald issue geven duidelijkheid over de te nemen actie.

Daarom moet het huidige MTO bovenop de actualiteit zitten door de belangrijkste KPI’s – betrokkenheid, bevlogenheid, aanbevelen – van de organisatie regelmatig te meten. En het moet voor medewerkers leuk zijn om mee te doen door zeer korte surveys die in te vullen zijn op de smartphone.
Dan past het MTO weer bij deze tijd. En weet uw organisatie voortdurend hoe de beleving onder uw medewerkers is. Zo kunt u meteen actie ondernemen zodat de goede mensen niet de deur uitlopen. En uw organisatie met de juiste mensen laten groeien.