56 Procent van de zaken bij het College gaat over discriminatie op de arbeidsmarkt. Daarom start het College een bewustwordingscampagne tegen discriminatie op het werk, ‘Op je werk mag je een hoofddoek dragen’. Laurien Koster, voorzitter: “Uitsluiting vindt al plaats vanaf de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Ook in 2013 kreeg het College signalen dat bedrijven stagiairs weigeren vanwege bijvoorbeeld hun huidskleur of omdat zij een hoofddoek dragen.”
Geslacht
In 2013 beantwoordde het College 2581 vragen, ontving het 498 verzoeken om een oordeel van het College en deed het 183 uitspraken. Het aantal zaken over afkomst is het meest gestegen 14 procent naar 18 procent. Bij de uitspraken waren geslacht (22 procent), handicap/chronische ziekte (17 procent) en leeftijd (17 procent) de drie meest voorkomende discriminatiegronden.
In steeds meer zaken is daadwerkelijk sprake van discriminatie. De afgelopen twee jaar is dit aantal gestegen van 56 procent in 2011 naar 62 procent in 2013. In 77 procent van deze zaken nam de discriminerende partij maatregelen om de discriminatie ongedaan te maken of in de toekomst te voorkomen. Dit is 7 procent meer dan in 2012. Hieruit blijkt dat werkgever, scholen en ondernemers vaak niet weten dat zij discrimineren aldus het College.
Stereotypen en vooroordelen
Bij discriminatie wordt de kloof tussen opzet en effect steeds duidelijker. Een niet discriminerend bedoelde opmerking kan dat wel zijn of zo worden opgevat. Gelukkig is er in Nederland steeds meer aandacht voor de achterliggende oorzaak van uitsluiting en discriminatie aldus Koster. In 2013 ontwikkelde het College de training ‘Selecteren zonder vooroordelen, voor de beste match’ voor managers en personeelsfunctionarissen. Koster: “Selecteren zonder vooroordeel is de sleutel tot verbetering, een wapen voor bedrijven tegen onnodige uitsluiting. Het verschil tussen een baan wel of niet krijgen.”
Bewustwording
Een van de oplossingen voor discriminatie is meer bewustwording volgens de voorzitter. Als je niet weet wat discriminatie is weet je ook niet of je zelf gediscrimineerd wordt of juist dat je een andere discrimineert. Koster: “Het is de overheid die de hoofdrol speelt als het gaat om de naleving van mensenrechten. De overheid moet actief optreden tegen discriminatie zodat iedereen in Nederland gelijke rechten heeft. Maar de rol van politici, werkgevers, ondernemers en scholen is hierin minstens zo belangrijk.” Minister Asscher kondigde onlangs aan dat hij binnenkort met een pakket aan maatregelen komt tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.
Kijkje in de Keuken in de gevangenis Nieuwersluis
Voorkomen van agressie, pesten en intimidatie op de werkvloer
Agressie en intimidatie op de werkvloer komen nog steeds regelmatig voor. Werkgevers zijn verplicht om een beleid te voeren dat gericht is op het tegengaan van agressie. Welke rol speelt u als HR om agressie richting uw medewerkers te voorkomen? Tijdens een uniek Kijkje in de Keuken in de gevangenis Nieuwersluis zetten topsprekers het beleid over het omgaan met agressie, geweld, pesten en andere vormen van intimidatie binnen hun organisatie voor u uiteen. Meer informatie en inschrijven…