Zestig procent van de werknemers gaat na de vakantie weer met plezier aan het werk. Dit is zes procent meer dan in 2008. Zo blijkt uit onderzoek van Unique Uitzendburo.

Unique onderzocht net als vorig jaar hoe werknemers het vinden om na hun vakantie weer te gaan werken. Aan het online onderzoek deden ruim 860 respondenten mee. Van de werknemers vindt 27 procent dat de vakantie lang genoeg heeft geduurd; zij gaan graag weer aan de slag. Voor 33 procent van de respondenten is het jammer dat de vakantie voorbij is, maar is het wel leuk om weer te werken. De overige veertig procent van de respondenten baalt ervan dat zij weer moeten werken na de vakantie. In 2008 baalde nog bijna de helft van de werknemers ervan weer te moeten gaan werken na de zomer.

Extra gemotiveerd

Volgens Michel de Lassacquère, algemeen directeur van Unique, is het opvallend dat werknemers, ondanks de zware economische tijden op veel werkvloeren, toch weer graag terugkomen na hun zomervakantie. Hij ziet als reden daarvoor dat werknemers hun bedrijf bij willen staan in moeilijke tijden en op deze manier ook hun baan veilig proberen te stellen. “De motivatie om na de vakantie de draad weer op te pakken kan hierdoor ook groter zijn dan andere jaren.”

 

Tip:

Als een werknemer ziek is, hoeft hij daarvoor geen vakantiedagen in te leveren. Dit geldt ook als hij al met vakantie is. Het is echter mogelijk schriftelijk andere afspraken te maken.
U kunt bijvoorbeeld bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst vastleggen dat uw werknemer vakantiedagen inlevert als hij ziek is. Daarnaast mag u de werknemer ook tijdens ziekte vragen vakantiedagen in te leveren. De werknemer moet hier dan wel mee akkoord gaan. Uw werknemer mag niet zomaar afstand doen van al zijn gespaarde vakantiedagen als hij ziek wordt. Daarom kan hij alleen de bovenwettelijke vakantiedagen van het lopende jaar inleveren voor ziektedagen. De bovenwettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen die uw werknemer extra heeft bovenop zijn wettelijke minimum aan vakantiedagen.