De werknemer is van 1975 tot eind 2011 bij de werkgever in dienst geweest en heeft vanaf medio 2007 zijn perioden van werken afgewisseld met ziekteperioden. Per 14 november 2011 is de arbeidsovereenkomst ontbonden.
Gedurende ongeveer anderhalf jaar heeft de werknemer de werkgever veelvuldig via brieven, e-mails en telefoon benaderd en aangegeven dat hij genoegdoening wil. Daarbij heeft hij zich tevens negatief uitgelaten ten opzichte van de directie van de werkgever. De werkgever en de directieleden vorderden vervolgens in kort geding een contactverbod en een straatverbod.
Contactverbod gerechtvaardigd
De rechter stelt vast dat de eisers zich bedreigd voelden door de berichten van de werknemer en dat, gelet op de omvang en de inhoud van de correspondentie, een contactverbod gerechtvaardigd is. Voor de werknemer blijft, ook met een contactverbod, de weg open om te proberen via een juridische procedure de door hem gewenste genoegdoening te bewerkstelligen.
Voorzieningenrechter Rechtbank Zwolle-Lelystad, 7 februari 2012, LJN: BW0050
Tip
Het komt vaak voor dat een werknemer ondanks een beëindiging van de rechter zich toch onrecht voelt aangedaan. In de meeste gevallen zal dit echter niet in een situatie uitmonden die zo ernstig wordt dat er sprake is van bedreiging of stalking. Uit deze uitspraak blijkt dat als de situatie zeer ernstig wordt het mogelijk is om een contact- en straatverbod aan te vragen. Dit is waarschijnlijk zelfs effectiever dan het doen van aangifte bij de politie, wat natuurlijk ook een manier is om een stalkende werknemer te proberen te weren, zeker als er ook sprake is van bedreiging.