De best presterende bedrijven ter wereld hebben een relatief ‘zware bezetting’ aan de top van de organisatie. Ondanks de hogere kosten die dit met zich meebrengt, is de laatste jaren het aantal topmanagers internationaal gestegen. Nederland vormt hierop een opvallende uitzondering.

Dit blijkt uit een benchmark van organisatieadviesbureau Hay Group onder internationale beursgenoteerde bedrijven. Vanwege de crisis is het aantal traditionele operationele managementfuncties in ons land gedaald. “Dat klinkt in eerste instantie positief, maar in wezen lopen Nederlandse bedrijven hiermee een risico, omdat niet alle benodigde expertisegebieden zijn afgedekt,” zegt Alrik Boonstra van Hay Group.

Topzwaar

Nederlandse multinationals hebben relatief weinig executives vergeleken met collega ondernemingen in het buitenland met vergelijkbare omvang in omzet en aantal medewerkers. Boonstra: “In organisaties die tot op het bot zijn uitgekleed, kan het voor executives moeilijk zijn om hun aandacht te richten op onverwachte gebeurtenissen. Het kan ook voorkomen dat zij in een dergelijk geval zelfs hun dagelijks werk laten liggen.”

 

Ongeacht de sector waarbinnen de organisaties actief zijn, constateert Hay Group dat de best presterende organisaties juist meer executives in dienst hebben. “Ze zijn dus relatief ‘topzwaar’ en dit is te verklaren want het bedrijfsleven is een stuk complexer dan voorheen. Zo zijn er nieuwe topfuncties ontstaan binnen disciplines, zoals Risk, Corporate Affairs en Compliance, afdelingen die eerst nog werden weggestopt in het middenmanagement.”