Hoe vinden in jouw organisatie de functioneringsgesprekken plaats? Is het alleen een 1-2’tje tussen de manager en de werknemer? Of vraagt de manager meer personen om input?

Door ook collega’s, klanten of zelfs leveranciers om feedback te vragen, is het overall beeld zo objectief en volledig mogelijk. Maar deze zogeheten 360 graden feedback is niet alleen in het belang van de manager. Voor de werknemer is het ook beter om vanuit meerdere gezichtspunten feedback te krijgen over belangrijke competenties.

Beste resultaten

Genoeg redenen om in dit blog wat uitgebreider stil te staan bij de vraag, hoe je tot optimale functioneringsgesprekken komt. Want het is niet altijd even eenvoudig. Er zijn nogal wat vaardigheden voor nodig, zoals de juiste gesprekstechniek en actief luisteren. En dat is slechts het begin. Onderstaande tips kunnen je helpen, de beste resultaten te behalen.

Tip 1. Duidelijkheid

Is 360 graden feedback nieuw in jouw organisatie? Dan is het belangrijk de procedure duidelijk te beschrijven. Functioneringsgesprekken zijn heel persoonlijk, en verandering in de aanpak kan vragen oproepen. Voorkom dit door open en duidelijk te communiceren.

Tip 2. Zorgvuldige selectie feedbackgevers

Voldoende tijd en aandacht voor het selecteren van objectieve feedbackgevers, verbeterd het resultaat. Als het functioneringsgesprek bijvoorbeeld plaatsvindt met designer Stefan, kan controller Loes best enige feedback geven. Bijvoorbeeld over de competenties nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, omdat Stefan facturen checkt. Ze heeft echter geen inzicht in zijn creativiteit. Is Loes dus wel de gewenste feedbackgever?

Tip 3. Interactie

Veel medewerkers en managers vinden functioneringsgesprekken lastig. Hangt er een zekere spanning in de lucht? Begin dan het gesprek met een informele vraag. Dat brengt het gesprek wat relaxter op gang. Ook het idee dat collega’s een mening over ze hebben, maakt mensen soms gestrest. Voldoende interactie in het gesprek, zorgt ervoor dat spanning afneemt en de medewerker zich gehoord voelt.

Tip 4. Ga positief om met verschillen

Er kunnen grote verschillen zijn tussen de zelfbeoordeling en de feedback van anderen. In de meeste gevallen impliceert dit, dat er aandacht nodig is voor de betreffende competenties. Ga hier positief mee om door vast te stellen welke tools voor verbetering kunnen zorgen. Denk aan training, coaching of nieuwe verantwoordelijkheden, die medewerkers helpen om beter te presteren. En natuurlijk neem je de gemaakte afspraken op in het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP).

Tip 5. Bespaar tijd

Doordat meerdere collega’s hun terugkoppeling geven, is de tijdsinvestering van de 360 graden feedback soms een hick-up. Zeker als dit nog via papieren invulformulieren gebeurt. Als je tijd wil besparen, is een online HR-tool handig. De digitale route zorgt ervoor dat je snel alle feedback kan verzamelen en kan vergelijken om zo tot een totaal oordeel te komen. Daarnaast zorgt een tool ervoor dat mensen automatisch een signaal krijgen wanneer ze een beoordeling in kunnen vullen. Omdat een tool het veel eenvoudiger maakt 360 graden feedback te geven kan je er zelfs aan denken om niet alleen een jaarlijkse of periodieke beoordeling te geven maar ook beoordelingen over specifieke projecten. Bovendien zijn rapportages van de functioneringsgesprekken real-time inzichtelijk.

Social 360 graden feedback

Als leverancier van Talentmanagement software vinden wij het belangrijk om een goede tool te ontwikkelen voor 360 graden feedback want in deze tijd draait veel om social. Denk aan de vele beoordelingssite en de referenties die je als community kan geven op bijna alle producten die er maar te krijgen zijn. Waarom zou je dit niet doortrekken binnen de organisatie, natuurlijk wel op een positieve manier.  Daarom is onze tool er opgericht om makkelijk te gebruiken en waarin je op eenvoudige wijze 360 graden feedback kan geven. Het oog wil ook wat daarom besteden we veel aandacht aan design en de mogelijkheid om de klant de tool volledig naar zijn eigen huisstijl aan te passen.

Benieuwd hoe dit er in de praktijk uit ziet? Vraag dan een vrijblijvende demo aan met één van onze adviseurs. Klik hier voor meer informatie