“Met name in de financiële sector, de zorg, op scholen en bij de overheid heerst veel werkgerelateerde stress die wordt ingegeven door een fundamentele mismatch tussen hoofd en hart.” Aldus Boan Kattenberg, oprichter van DilemmaManager en aanbieder van digitale assessments.
“Veel werknemers doen dingen omdat het hen wordt opgedragen, maar in hun hart zouden iets heel anders willen doen. Dit is uiteindelijk slecht voor beide partijen, zowel de werkgever als de werknemer. Medewerkers ervaren continue dissatisfiers in hun werk, zoals grote druk om resultaten te behalen, weinig zelfstandigheid en strak omschreven taakomschrijvingen. Het gevolg is dat werkgevers niet de gewenste bevlogenheid van hun personeel terugkrijgen, waardoor de bedrijfsresultaten achter blijven en de kwaliteit daalt.”
E-assessment
Hoe zitten mensen ‘in hun werk’? Het is de kunst om dat te achterhalen. Kattenberg: “Denk bijvoorbeeld aan veranderprocessen in een bedrijf zoals grote reorganisaties. De motieven van medewerkers om dit schijnbaar gelaten te ondergaan zijn vaak van financiële aard. Ze willen hun baan niet verliezen, dus doen ze hun best om zo veel mogelijk mee te buigen met de wensen van de directie. Tegelijkertijd zijn ze het diep in hun hart misschien helemaal niet eens met de nieuwe koers van het bedrijf en vormt dit de bron voor veel toekomstige weerstand.”
In dergelijke situaties kan een online assessment inzicht en uitkomst bieden. Het instrument beperkt zich dus zeker niet tot werving- en selectie, wat voor veel HR-professionals de eerste associatie is bij assessments. “Met een e-assessment, een online vragenlijst, krijg je als medewerker inzicht in wat je zelf belangrijk vindt en hoe zich dat verhoudt tot je functie,” legt Kattenberg uit. “Stel dat daar uitkomt dat je het leeuwendeel van je werkzaamheden eigenlijk niet leuk vindt, dan weet je dat er iets moet gebeuren.”