De ‘Hays Global Skills Index 2012’ geeft de dynamiek weer van de arbeidsmarkten en de beschikbaarheid van professionele competenties in de 27 belangrijkste economieën van de wereld.
Een inflexibele arbeidsmarkt, matige kwaliteit van onderwijs en de economische crisis zorgen voor een nog hevigere wereldwijde concurrentiestrijd om talent en stijgende salarissen voor hooggekwalificeerd personeel.
Hoge loondruk technische sector
Uit het onderzoek blijkt echter dat in Nederland nauwelijks sprake is van een zogeheten ‘talent mismatch’, oftewel een lange termijn werkloosheid in combinatie met lang openstaande vacatures. Hieruit blijkt dat het beschikbare arbeidspotentieel in ons land over de vaardigheden beschikt waar werkgevers naar op zoek zijn. Ook is in Nederland geen sprake van een algemene loondruk op de arbeidsmarkt. Daar tegenover staat dat er wel een hoge loondruk is binnen industrieën met een grote behoefte aan talent, zoals de technische en hightech sector.
Looninflatie
Het rapport toont dat elk onderzocht land wordt geconfronteerd met specifieke problemen op de arbeidsmarkt voor professionals. Zo hebben 16 van de 27 landen in zekere mate last van krapte op de arbeidsmarkt ondanks de wereldwijde economische vertraging. Als gevolg hiervan ontstaat looninflatie maar worden ook belangrijke functies niet ingevuld, waardoor verdere economische groei wordt tegengehouden. De zwaarst getroffen landen zijn Duitsland en de Verenigde Staten, met grote tekorten aan hooggeschoold personeel en tegelijkertijd een hoge werkloosheid. Aan de andere kant van de schaal, voornamelijk in de eurozone, zitten de landen met wat meer speelruimte op de arbeidsmarkt. Landen als Italië en België hebben het minst te maken met een tekort aan hoogopgeleiden.
Alistair Cox, CEO van Hays: Ironisch genoeg heeft de wereld een tekort aan professionals die kunnen helpen bij het stimuleren van economische groei, en daarmee kansen kunnen creëren voor werklozen.”