Uit onderzoek van het kennisinstituut onder 525 Nederlanders blijkt dat 80 procent niet bekend is met de Erkenning Verworven Competenties (EVC) zo meldt zibb.nl.
De EVC meet de competenties die zijn ontwikkeld tijdens werk en studie. Ook de competenties die werknemers in hun vrije tijd ontwikkelen tellen mee. Zo worden bestuurscapaciteiten en kennis over specifieke hobby’s en interesses ook in de beoordeling meegenomen.
Bedrijven investeren momenteel miljoenen in de bijscholing van medewerkers en trekken externe adviseurs aan om organisatorische problemen op te lossen. De competenties die hiermee worden binnengehaald zijn echter vaak al aanwezig binnen de organisatie, stelt Else Slegers, directeur van ISBW. Met name voor ouderen en zij-instromers met weinig diploma’s is de EVC-erkenning interessant, aldus Slegers.
Kosten Erkennen van Verworven Competenties (evc)
Vanaf 1 januari 2007 zijn er fiscale faciliteiten voor degene die de kosten betaalt van de evc-procedure. Als u als werkgever de kosten van een evc-procedure voor uw werknemer betaalt, heeft u recht op een afdrachtvermindering onderwijs van 308 euro per evc. Als u voor een sollicitant de kosten van de evc-procedure betaalt, kunt u hiervoor echter geen afdrachtvermindering toepassen: uw sollicitant is nog geen werknemer.
Betaalt de sollicitant of degene die de evc-procedure heeft doorlopen, de kosten zelf dan is het vanaf 1 januari 2007 mogelijk om deze kosten als scholingsuitgaven af te trekken in de aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast kunnen de kosten van een evc met gedeblokkeerd spaarloon worden bekostigd. Deze kosten worden gezien als een erkend bestedingsdoel, waarvoor het spaarloon gedeblokkeerd kan worden. Voorwaarde is dan wel dat de evc ook als deblokkeringsmogelijkheid in het spaarloonreglement van de werkgever is opgenomen.
De voorwaarde die wordt gesteld, is dat de factuur afkomstig moet zijn van een (voorlopig) erkende evc-aanbieder. Welke fiscale faciliteiten gelden, is afhankelijk van de persoon die de factuur betaalt.